A A+ A++

To bez cienia wątpliwości jedne z najbardziej urokliwych kwiatów, jakie możemy posadzić na naszej działce lub w przydomowym ogrodzie Hortensje potrafią mieć wiele różnych wcieleń, lecz za każdym razem cechują się one delikatnymi, lecz jaskrawymi kolorami, bujnymi kwiatami i naprawdę sporymi rozmiarami. To właśnie dzięki temu są one często wybierane do ogrodów. Jak jednak sprawić, że nasze hortensje będą wyglądały tak, jak na zdjęciach i jak odpowiednio je pielęgnować, by mogły ujawnić swoje całe piękno?

Hortensje – do wyboru, do koloru i to dosłownie

Rynek hortensji obfituje w naprawdę wiele gatunków tych kwiatów, które są w stanie przybierać różne formy, kolory oraz nadają się one do hodowania w różnych warunkach i miejscach. Hortensje bez problemu posadzić możemy w doniczce, choć najczęściej wybieranymi odmianami są hortensje bukietowe oraz ogrodowe. Te pierwsze charakteryzują się możliwością obcięcia hortensji, by następnie użyć ich na przykład do dekoracji bukietu. Hortensja ogrodowa zaś pełni funkcję czysto dekoracyjną i nie należy jej ścinać. Są to tak naprawdę najważniejsze różnice pomiędzy wszystkimi typami.

Z reguły hortensje możemy sadzić zarówno wiosną, jak i jesienią – nie ma to dla nich większego znaczenia. Potrzebują one jednak lekko kwaśnej ziemi, dodatkowo nie za suchej. Hortensje sadzi się na wysokości około 30-40 centymetrów i bardzo lubią one półcień. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej między innymi o sadzeniu hortensji i innych typów kwiatów, przydatne mogą okazać się takie strony, jak zso2wejherowo.pl czy dzienmlynow.pl.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRemont w Wydziale Spraw Obywatelskich nie pozwoli nam załatwić spraw dot. dowodów osobistych
Następny artykułDeruny, czyli ukraińskie placki ziemniaczane. Jak je przygotować?