A A+ A++

Muzeum Miasta Pabianic ma przyjemność zaprosić na wykład “Jajko nie tylko na Wielkanoc”. 3 kwietnia (niedziela), godzina 16.00, Stary rynek 1 (dwór).

Wykład poprowadzi dr Łukasz Grzejszczak, który opowie o roli jaką odgrywało jajko w kulturze kulinarnej, ale także w sztuce i obyczajowości. Omówione zostaną zarówno słynne jajka wykonywane przez firmę jubilerską Petera Carla Fabergé, jak też rodzaje zastawy stołowej służącej do podawania i jedzenia jajek na przełomie XIX i XX wieku. Przywołane zostaną także dawne przepisy kulinarne.

Dr Łukasz Grzejszczak  to znany historyk sztuki, krytyk artystyczny, nauczyciel akademicki, muzealnik-kustosz dyplomowany, twórca i kurator wielu wystaw. Pracownik naukowo-dydaktyczny Politechniki Łódzkiej – Wydział Technologii Materiałowych i Wzornictwa Tekstyliów, a także ceniony znawca i ekspert w zakresie dzieł sztuki.

Zainteresowania badawcze naszego prelegenta koncentrują się na malarstwie polskim przełomu XIX i XX wieku ze szczególnym uwzględnieniem środowiska artystów łódzkich, historii grafiki i książki, wzornictwie artystycznym oraz modzie. Od kilkunastu lat prowadzi on także badania nad kulturą materialną i artystyczną w środowisku łódzkiego mieszczaństwa i burżuazji przełomu XIX i XX wieku.

Autor: Piotr Poreda

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUM Przemyśl: Miejska firma komunikacyjna „PADERSPRINTER” Z Paderborn oraz MZK z Przemyśla działają na rzecz uchodźców z Ukrainy
Następny artykułPiłkarska Majówka dla Twojego dziecka – dzięki Polish Soccer Skills!