“Dzięki dużej zawartości zdrowych tłuszczów, antyoksydantów i wielu innych prozdrowotnych składników, dieta śródziemnomorska zmniejsza stan zapalny w organizmie. Jest to istotne, ponieważ przewlekły stan zapalny leży u podłoża bardzo wielu chorób, w tym miażdżycy, cukrzycy typu 2, chorób jelit, nowotworów. Odpowiednia podaż składników odżywczych i antyoksydantów wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dieta śródziemnomorska dostarcza dużych dawek witaminy C, beta karotenu, cynku, żelaza, witamin z grupy B i wielu innych związków niezbędnych dla komórek chroniących organizm przez infekcjami” – wyjaśnia na swojej stronie internetowej dietetyczka Justyna Malinowska.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS