Turcja
już w maju 2020 roku ogłosiła zasady sanitarne dla hoteli na czas
pandemii. Teraz władze doszły do wniosku, że może w niektórych
dziedzinach wrócić normalność – pisze turecki portal branży
turystycznej Turizm Gunlugu.
Czytaj więcej
Kryteria
dla obiektów noclegowych zostały zweryfikowane przez Turecką
Agencję Promocji i Rozwoju Turystyki (TGA). Zgodnie z nimi klienci
będą mogli samodzielnie nakładać sobie jedzenie w bufetach
restauracyjnych – do tej pory robili to pracownicy. Goście będą
też mogli sami korzystać z ekspresów do kawy i herbaty.
Z
recepcji znikną informacje o zasadach higieny i stosowanych
praktykach oraz zasadach, których muszą przestrzegać goście. Nie
będzie im też mierzona temperatura, zasada ta dotyczy też
pracowników.
Hotele
nie muszą już prowadzić rejestru turystów, a dla kadry
menedżerskiej nie trzeba będzie organizować szkoleń z nowych
zasad, czy zapewniać wsparcia psychologicznego.
W
pokojach ponownie będzie można używać pojemników na mydło, nie
będą obowiązkowe jednorazowe opakowania kosmetyków.
Utrzymanie
odległości co najmniej dwóch metrów między stolikami i 60
centymetrów między krzesłami będzie nadal konieczne, ale tylko w
pomieszczeniach zamkniętych. Ze stołów znikną środki
dezynfekujące.
Ministerstwo
zniosło ponadto limit 30 minut na korzystanie z sauny, łaźni
tureckiej i spa, a obsługę siłowni i centrów fitness zwolniono z
obowiązku prowadzenia listy wchodzących i wychodzących i
pilnowania liczby gości.
Czytaj więcej
Autopr … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS