W trzecim epizodzie poznamy gorczycznika pospolitego – Barbarea officinalis. To żółtek z rodziny kapustowatych. Od innych podobnych gatunków wyróżnia się brakiem owłosienia. Występuje w wielu miejscach. W Jaworznie natrafiłem na niego nawet przy ulicy św. Barbary. Spore skupiska znajdują się na terenie, o który poszerzono Chrząstówkę. Poza terenami ruderalnymi pojawia się w miejscach podmokłych oraz na brzegach rzek.
W sztuce kulinarnej bywa stosowany jako dzika sałata lub rzeżucha zimowa. Spożywany na czczo w stanie surowym zabija pasożyty. W starożytnej Grecji był uważany za afrodyzjak. To działanie wciąż jest potwierdzane, ponieważ pobudza on spermatogenezę. Co do reszty szukajcie a znajdziecie. W gruncie rzeczy najważniejsze jest wiedzieć jak ta roślina wygląda, bo nigdy nie wiadomo kiedy taka wiedza może się przydać.
Piotr Grzegorzek
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS