Na pewno są wśród was osoby, które kojarzą kawę przelewową ze słabą “lurą”, pozbawioną smaku, aromatu i koloru. Być może kiedyś kawy z ekspresów przelewowych właśnie tak smakowały. Współczesne modele są jednak zbudowane w taki sposób, by wydobyć z kawy to, co najlepsze. Trzeba tu wspomnieć o tym, że najważniejszą kwestią, która wpływa na smak naparu, jest kawa, jej ziarno, jakość, stopień zmielenia i temperatura parzenia. Wiele osób myśli, że kawę należy potraktować wrzątkiem. Nie. Optymalną temperaturą wody jest 92-96 st. Do ekspresów przelewowych najlepiej sprawdzą się kawy jasno palone (w przeciwieństwie do ekspresów ciśnieniowych, gdzie polecane są kawy ciemno palone). Odpowiednio dobrany rodzaj kawy powinien być dobrze i świeżo zmielony. Na rynku dostępne są ekspresy przelewowe z wbudowanym młynkiem, co znacznie ułatwi proces przyrządzenia naparu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS