A A+ A++

W piątek (20 grudnia) na ryneczku przy ulicy Jerzego odbędzie się, pod okiem mistrza kucharskiego Pawła Salamona, ambasadora miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem, nauczyciela zawodu w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie, przygotowywanie wigilijnego barszczu po gorzowsku.

Początek o godzinie 9.00, degustację przewidziano około godziny 11.00. W tym czasie będzie można skonsultować się z mistrzem w sprawach dotyczących przygotowywania wigilijnych potraw.

Barszcz jest popularny w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Barszczem można nazwać każdą kwaśną zupę, która została przygotowana na bazie kapusty kiszonej, zakwasu żytniego, szczawiu albo buraków ćwikłowych. Te ostatnie są najpowszechniejszą podstawą barszczu.

Zarówno barszcz, jak i buraki, znano i lubiano już w średniowieczu. O barszczu wspominał nawet Mikołaj Rej w Żywocie człowieka poczciwego (1567 r.). Ceniono nie tylko jego smak, lecz także właściwości zdrowotne. Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej cytuje słowa Syreniusza (lekarza i przyrodnika): Barszcz nasz polski znajomszy jest każdemu u nas, w Rusi, w Litwie, w Żmudzi, a niźli by się mógł z okolicznościami swymi opisać. Do lekarstwa i do stołu użyteczny, jest barzo smaczny.

Żaneta Sawicka

GRH

Fot. Archiwum UM

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKonferencja prasowa Burmistrza Giżycka | 16.12.2019
Następny artykułOzzy Osbourne opublikował zwiastun nowego teledysku [WIDEO]