Dzisiaj, 18 lutego (13:00)
Wraz ze zbliżającą się wiosną częściej myślimy o zmianie nawyków żywieniowych, a nawet o zrzuceniu kilku kilogramów. Jednak zanim zmienimy nasz codzienny jadłospis na bardziej restrykcyjny, warto poznać zasady, wady i zalety poszczególnych diet redukcyjnych, by wybrać taką, która będzie zarówno smaczna, jak i bezpieczna dla naszego zdrowia.
– Podstawowym zadaniem diet niskokalorycznych, zwanych również redukcyjnymi jest zmniejszenie masy ciała. Z uwagi na ograniczenie kalorii w pierwszych kilku dniach diety możemy odczuwać osłabienie oraz bóle głowy, ponieważ organizm “przestawia się” na nowy sposób odżywiania. Pamiętajmy, że prawidłowe tempo utraty masy ciała to 0,5-1 kg na tydzień. Tylko taki proces chudnięcia oraz prawidłowe “wychodzenie z diety” zagwarantuje nam uniknięcie efektu jo-jo.
– Całodniowe menu powinno składać się z 4-5 posiłków, które zjadamy co 3-4 godziny, co pozwala wyeliminować nagłe napady głodu. Zalecam unikanie smażonych potraw, ponieważ smażenie znacznie podwyższa wartość kaloryczną posiłków, a także by wypijać minimum 8 szklanek niesłodzonych płynów dziennie takich jak woda, zielona herbata i napary ziołowe. Polecam również wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej. Aby po zakończeniu diety uniknąć efektu jo-jo, powinniśmy stopniowo zwiększać liczbę kalorii. Przed rozpoczęciem każdej diety warto skonsultować się z dietetykiem w celu odpowiedniego doboru składników diety, a w przypadku innych schorzeń również z lekarzem specjalistą, by uniknąć negatywnych konsekwencji jej stosowania. – wyjaśnia Natalia Chybzińska, dietetyk z Kukuła Healthy Food.
Zobacz także: Post Daniela: Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała
– Przyjmuje się, że przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego człowieka to ok. 2000 kcal. Obniżając dzienną liczbę kalorii do 1500 wywołujemy deficyt kaloryczny i zaczynamy spalać nadmiar masy ciała. Komponując dania w diecie 1500 kcal, należy szczególnie zwracać uwagę na ich odpowiednie zbilansowanie. Starajmy się dobierać produkty i posiłki w taki sposób, aby w dobowym bilansie białko stanowiło 15-20 proc., tłuszcz 30-35 proc., a węglowodany 45-50 proc. – wyjaśnia Natalia Chybzińska.
Dieta 1500 kcal może być zarówno wegetariańska, jak i z mięsem. Najważniejsze, by dania były właściwie zbilansowane. Osoby, które chciałby rozpocząć dietę 1500kcal powinny pamiętać o kilku, podstawowych zasadach:
1. Dieta powinna być bogata w białko, które nasyci nas na dłużej. Podstawowe jego źródła to: drób, chuda wołowina, ryby, jaja oraz warzywa strączkowe.
2. Zadbajmy, by węglowodany w naszym codziennym jadłospisie były jak najmniej przetworzone i miały niski indeks glikemiczny. Dobrym wyborem będzie np. kasza gryczana, brązowy ryż i pełnoziarnisty makaron. Nie zapominajmy również o warzywach, kiszonkach oraz owocach.
3. W diecie niskokalorycznej powinny pojawiać się również tłuszcze, ale tylko te zdrowe i dobrej jakości. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega 3, które są korzystne dla naszego mózgu i serca. Ich najlepszym źródłem będą tłuste ryby morskie, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, siemię lniane, orzechy, migdały, pestki dyni, a także produkty sojowe.
4. Dieta powinna zawierać odpowiednią dawkę błonnika, który sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, a także pozytywnie wpływa na nasze trawienie. Unikajmy cukru i soli.
Zobacz także: Pięć najgorętszych dietetycznych mitów, które już czas włożyć między bajki
– Dieta niskowęglowodanowa jest odpowiednia dla zdrowych osób, które pragną zrzucić kilka kilogramów. Jest również korzystna dla chorujących na cukrzycę typu 2, a także dla tych, którzy cierpią na choroby układu krążenia. Nie powinny jej natomiast stosować kobiety w ciąży, a także ci, którzy cierpią na schorzenia nerek i wątroby. Jest również wiele informacji wskazujących na to, że powinni się jej wystrzegać również sportowcy. Ze względu na zwiększoną podaż tłuszczów i białka, niezwykle istotna podczas stosowania tej diety jest opieka lekarska oraz regularne badania krwi i moczu – podpowiada Natalia Chybzińska.
Zasady diety:
1. Za podstawowe źródło białka przyjmujemy drób, chudą wołowinę, białe ryby oraz jaja.
2. Zdrowe i dobrej jakości tłuszcze to jeden z podstawowych składników tej diety. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega 3, które są korzystne dla naszego mózgu i serca. Ich najlepszym źródłem będą tłuste ryby morskie, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, siemię lniane, orzechy, migdały, pestki dyni, a także produkty sojowe.
3. Węglowodany spożywamy w ograniczonej ilości, ale nie wykluczamy ich całkowicie z diety. Warto wybierać produkty jak najmniej przetworzone i o niskim indeksie glikemicznym, takie jak kasza gryczana i brązowy ryż. Pamiętajmy również, że przy zwiększonej podaży białka, zwiększa się ryzyko zakwaszenia organizmu. W diecie nie powinno więc zabraknąć świeżych ogórków, buraków, brokułów, sałaty, pomidorów i jabłek.
4. Aby po zakończeniu diety uniknąć efektu jo-jo, powinniśmy stopniowo zwiększać liczbę węglowodanów.
– Na korzyść diety SIRT prze … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS