Panierowany żółty ser z sosem wiśniowym
Chrupiąca panierka, żółty ser i słodko-kwaśny sos wiśniowy – to składniki przekąski, która z pewnością wywoła wśród gości efekt „wow”. A co ważne, jest wprost banalnie łatwa w przygotowaniu. Nie potrzeba tu również żadnych skomplikowanych produktów. Jaki gatunek sera będzie do niej najlepszy? Ser gouda lub edamski będą idealne. Wszystkie składniki to:
- 500 g sera żółtego
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- słodka papryka w proszku
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
- 100 g mrożonych wiśni
- 100 ml soku wiśniowego (opcjonalnie jabłkowego)
- sól i pieprz (do smaku)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/4 łyżeczki tymianku.
Przygotowanie: Jajka rozbełtaj przy pomocy trzepaczki, dodaj sól i pieprz. Ser żółty pokrój w grubą kostkę. Na talerzu wymieszaj bułkę tartą ze słodką papryką. Rozgrzej olej i rozpocznij panierowanie sera: każdy kawałek mocz w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej – wykonaj te czynności dwukrotnie (podwójna panierka sprawi, że ser nie będzie wyciekał). Smaż na złoty kolor, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przygotuj sos: zeszklij na odrobinie oleju czerwoną cebulę, dodaj rozmrożone wiśnie oraz sok. Gotuj przez ok. 10 min – na koniec dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zblenduj na gładką masę. Podawaj serki na półmisku, układając w środku miseczkę z sosem wiśniowym.
Serowe roladki w różnych odsłonach
Przy pomocy plasterków żółtego sera można również przygotować najprostszą – a przy tym oryginalną – przekąskę imprezową. Co to takiego? Serowe roladki, czyli plasterki sera zawinięte w ruloniki ze smakowitymi dodatkami – na plasterku sera układa się wybrane składniki, a następnie zawija w ciasne roladki. Aby zapobiec ich rozwijaniu, można dodatkowo spiąć je wykałaczkami lub zawinąć na samym dole w plasterek szynki parmeńskiej – nie jest to jednak konieczne. Jakie dodatki sprawdzą się zaś w serowych roladkach? Nasze propozycje to:
- plasterek szynki konserwowej, plaster ogórka kiszonego, krążek cebuli
- kawałek łososia wędzonego, gałązka koperku, kleks majonezu
- salami, kawałek papryki konserwowej, szczypta płatków chili
- pasta z tuńczyka (tuńczyk w puszce, gotowane jajko, czerwona cebula, kukurydza, musztarda i majonez)
- konfitura wiśniowa, szczypta rozmarynu
- pokrojone w słupki warzywa: marchew, seler naciowy i czerwona papryka.
Koszyczki z sera z owocową sałatką
Serowe koszyczki prezentują się niczym danie z wykwintnej restauracji, a przy tym doskonale smakują. Chrupiący ser przypominający wyglądem foremkę do babeczek może kryć w sobie najróżniejsze nadzienia. My, zdecydowaliśmy się na sałatkę owocową – będzie słodko i jednocześnie orzeźwiająco! Składniki:
- 600 g sera żółtego
- garść winogron
- 1 kiwi
- 1 jabłko
- 3 plastry ananasa
- garść borówek
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka miodu.
Przygotowanie: Rozgrzej patelnię teflonową. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podziel na 6 części. Każdą część przekładaj na gorącą patelnię i smaż do roztopienia sera. Następnie podważ uzyskany placek łopatką i przełóż do formy na muffinki – dociśnij delikatnie przy pomocy papieru do pieczenia. Po wystygnięciu sera, wyjmij gotowe koszyczki. Sałatka owocowa: jabłko, kiwi i ananasa pokrój w kostkę, winogrona podziel na połówki – umieść składniki w misce, dodaj borówki, sok z cytryny i miód – wymieszaj, a następnie umieść w serowych koszyczkach. Smacznego!
Przepisy przygotował producent sera MSM Mońki.
-Reklama –
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS