A A+ A++

Pampuchy to kluski gotowane na parze.


Składniki:

– opakowanie suchych droższy
– 500 g mąki
– szklanka ciepłego mleka
– trzy łyżki cukru
– dwa jajka
– łyżka masła

Wykonanie:

Najpierw należy zrobić zaczyn. Drożdże, pół szklanki ciepłego mleka, dwie łyżki mąki i trzy łyżki cukru wrzucamy do miski. Mieszamy na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia. Po kilku minutach do zaczynu dodajemy pozostałe mleko, mąkę, jajka i masło. Mieszamy. Ugniatamy ciasto i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za robienie bułek.

Z miski odrywamy po trochu ciasta i formujemy kulki wielkości mandarynki. Odkładamy je na tackę wysypaną mąką lub papier do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut, aby trochę podrosły. Po tym czasie kluski gotujemy na parze w specjalnym garnku lub na tetrowej ścierce nałożonej na garnek. Pampuchy powinny się parzyć przez około 10-15 minut, aż urosną.

Smacznego!

(or)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMedia: “Ekstremalnie bliskie” spotkanie wojskowych samolotów USA i Rosji
Następny artykułLM M: Jastrzębski pokonał VfB i zapewnił sobie rozstawienie