A A+ A++

Nie jest przesadą mówienie o globalnym kryzysie żywnościowym, w który świat dopiero wkracza.

Z przeprowadzonych jesienią 2021 r. przez IBRIS badań wynika, że niemal wszyscy Polacy (92 proc.) niepokoją się wyraźnym wzrost cen żywności, które w nowym roku nie zwalniają. Ministerstwo Rolnictwa w styczniu poinformowało o tym, że drożeje mąka, której cena w hurcie skoczyła o 22 proc. Opozycja, wszystko kojarząca z jednym, obwinia rząd, ale jak jest naprawdę? Jakie są powody tego, że żywność w skali świata, bo mamy do czynienia z trendem globalnym, a nie ograniczonym wyłącznie do Polski, jest dziś wyraźnie droższa? I wreszcie warto się zastanowić, czy obecna drożyzna jest chwilowa, a ceny żywności po okresie turbulencji znów, jak w poprzednich dziesięcioleciach, będą spadać.

Najwyższy poziom cen od dekad…

Wybierz subskrypcję:

Wybierz cyfrową prenumeratę tygodnika Sieci, a dodatkowo otrzymasz dostęp do magazynu wSieci Historii i do artykułów Premium plus na portalu wPolityce.pl.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOferta Gowina. “Dołącza do grona ignorantów”
Następny artykułPrzybył na Super Bowl bez Meghan Markle. Kim jest tajemnicza kobieta u boku księcia Harry'ego?