A A+ A++

Dietetycy najczęściej odradzają białe pieczywo, jednak niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nie dałaby się pokroić za pyszną, pachnącą, świeżą bułkę z masłem. Te sklepowe często odbiegają od ideału – dużo w nich chemii i ulepszaczy. Głęboko mrożone zaś, oferowane jako chrupiące, prosto z pieca tracą swoją świeżość już po kilku godzinach. Bułki można łatwo zrobić w domu – wymagają tylko kilku podstawowych składników.

Szybkie bułki śniadaniowe

Szybkie bułki śniadaniowe są chrupiące i dziecinnie proste, z przepisu wyjdzie około 12 sztuk dużych bułek pszennych.

Szybkie bułki śniadaniowe – składniki

  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej najlepiej typ. 550
  • 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki mleka do posmarowania bułek
  • Dowolne ziarna (np. dynia, słonecznik)

Szybkie bułki śniadaniowe – sposób wykonania

Drożdże wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami wody, zostaw na 15 minut, dodaj mąkę, pozostałą wodę, oliwę, sól i ręcznie lub mikserem zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, odstaw w naczyniu przykrytym ściereczką w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy kilka minut a następnie podziel na 12 równych części, formując lekko spłaszczone kulki, ułóż w odstępach (bułki urosną) na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza.

Napuszone bułki pszenne posmaruj mlekiem i posyp ziarnami, piecz w nagrzanym do 250 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

Zobacz też wideo: Jak zrobić domowe bułki

Bułeczki maślane

Miłośników słodkich śniadań na pewno zachwyci pomysł na puszyste, mięciutkie bułeczki maślane. Ich przygotowanie wymaga dosłownie kilku podstawowych składników. Bułeczki maślane z tego przepisu to 10 sztuk czystej przyjemności dla małych i dużych – doskonale smakują z domową konfiturą, twarogiem lub miodem.

Proste bułeczki maślane – składniki

  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 7g g suchych drożdży
  • 3 łyżki cu … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSZKOŁA W DURĄGU ZBIERA PUSTE TUSZE NA KARMĘ DLA BEZDOMNYCH ZWIERZĄT ZE SCHRONISK
Następny artykułPolecam! Recenzja Minecraft Dungeons