A A+ A++

Wypijanie od 0,5 do 3 filiżanek kawy dziennie korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia – wykazało badanie przeprowadzone wspólnie przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie.

Badania wykazały, że wśród osób spożywających kawę w umiarkowanych ilościach generalne ryzyko śmierci było o 12 proc. niższe w porównaniu z osobami, które wcale nie piją kawy, ryzyko zgonu z powodu problemów sercowo-naczyniowych o 17 proc. niższe, a ryzyko udaru o 21 proc. niższe – poinformował Uniwersytet Semmelweisa, powołując się na swoją doktorantkę Judit Simon, która była główną autorką badania.

W trakcie badań rezonansem magnetycznych sprawdzono, czy regularne spożywanie kawy ma wpływ na strukturę i pracę serca. Stwierdzono, że regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach jest korzystne dla serca i ma odwracalny wpływ na zmiany w tym organie wynikające z wieku – zaznaczył dyrektor Kliniki Obrazowania Medycznego na Uniwersytecie Semmelweisa Pal Maurovich-Horvat.

W badaniu uwzględniono dane prawie pół miliona osób, co daje jego wynikom dużą siłę statystyczną. Steffen Petersen z Queen Mary University, który był koordynatorem badań, zaznaczył, że są to jak dotychczas najobszerniejsze badania dotyczące wpływu picia kawy na pracę serca i układu krążenia.

Stypendystka Queen Mary University Zahra Raisi-Estabragh podkreśliła, że nie jest przy tym wszystko jedno, jaką kawę się pije. “O ile stwierdziliśmy zależność między spożywaniem umiarkowanych ilości kawy mielonej a spadkiem ryzyka zgonu, o tyle nie zauważyliśmy tego u osób pijących regularnie kawę instant. Przyczyny należy prawdopodobnie upatrywać w sposobie przetwarzania obu typów kawy, bo można w nich znaleźć inne substancje chemiczne”- zaznaczyła. Maurovich-Pal zwrócił też uwagę, że wśród osób pijących więcej niż 3 filiżanki dziennie nie stwierdzono wymienionych powyżej pozytywnych zależności, choć jednocześnie nie było też zależności negatywnych.

W badaniu wykorzystano dane z brytyjskiego UK Biobanku dotyczące niemal 469 tys. osób, które na początku badania nie cierpiały na choroby serca i układu krążenia. Badanie trwało 11 lat.

Z Budapesztu Małgorzata Wyrzykowska

«« | « |


1

| » | »»

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPan młody w ogniu krytyki. Przed ołtarzem pojawił się w koszulce i dżinsach
Następny artykułKoniec z izolacją w Anglii? Rząd chce zmienić przepisy