Fasola, niezależnie od rodzaju, jest cennym warzywem, które dostarcza naszemu organizmowi szereg ważnych wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i białka, dlatego stanowi znakomity zamiennik mięsa w diecie wegan i wegetarian. Na świecie istnieje wiele odmian fasoli, a każda z nich wykazuje nieco inne właściwości. Jedną z nich jest fasola pinto. Jej beżowe ziarenka są usiane czerwono-brązowymi plamami. Są jak malarskie płótna, à la Jackson Pollock; stąd ich nazwa „pinto”, co po hiszpańsku oznacza „malowany”.
- Fasola pinto – co to takiego?
- Fasola pinto – witaminy i wartości odżywcze
- Fasola pinto – z czym to się je?
- Czy warto jeść fasolę pinto?
Fasola pinto – co to takiego?
Fasola pinto to roślina pochodząca z rodziny bobowatych. Można powiedzieć, że to małe dzieło natury, ponieważ charakteryzuje się unikalnym, niemalże artystycznym wyglądem. Jest koloru beżowego z małymi bordowymi plamkami, które to właśnie nadają oryginalny charakter. W smaku jest nieco słodkawa, a po ugotowaniu uzyskuje rozdrobnioną konsystencję. Świeżość nasion można poznać po ich strukturze i kolorze – muszą być gładkie i ciemne.
Fasola pinto pochodzi z Ameryki Południowej, a konkretniej z Peru. Potem rozprzestrzeniła się na cały teren południowoamerykańskiego kontynentu oraz do Ameryki Łacińskiej. Za sprawą hiszpańskich konkwistadorów przywędrowała do Europy w XV wieku. Z Nowego Świata dotarła na tereny Hiszpanii i Portugalii, a potem do Azji i Afryki. W języku hiszpańskim fasola pinto nazywana jest „frijol pinto”, co dosłownie oznacza cętkowaną fasolę. Natomiast w Ameryce Południowej znana jest jako „poroto frutilla”, czyli po prostu fasola truskawkowa. Nazwa fasoli pinto wywodzi się od bordowych plamek, którymi usiana jest jej beżowa powierzchnia.
W związku z tym, że fasola jest tanim źródłem białka, zyskała popularność w wielu krajach na całym świecie. Fasola pinto jest najczęściej spożywaną fasolą w Stanach Zjednoczonych. Aktualnie największymi producentami tej fasoli są Indie, Chiny, Indonezja, Brazylia i wspomniane już Stany Zjednoczone.
Fasola pinto – witaminy i wartości odżywcze
Fasola pinto dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin – witamina z grupy B (m.in. witamina B6) i witamina C oraz minerałów – magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. To ważny element zdrowej i skutecznej diety, gdyż wspomaga pracę układu trawiennego oraz podkręca metabolizm. Co więcej, błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenia glukozy we krwi, co stanowi odpowiedni produkt w diecie osób chorych na cukrzycę. Poza tym błonnik na długo daje uczucie sytości, dzięki czemu sprawdzi się na diecie odchudzającej.
Ten rodzaj fasoli to także skarbnica wartościowego białka. To jeden z podstawowych składników odżywczych. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ proteiny w różny sposób uczestniczą właściwie we wszystkich procesach zachodzących w organizmie. Mogą stanowić elementy budulcowe, białka błon komórkowych, enzymy, hormony, pełnić funkcje ochronne, transportowe i brać udział w skurczu mięśni. Związek ten jest też obecny w płynach ustrojowych, we krwi lub mleku matki. Reguluję również gospodarkę kwasowo-zasadową, a także umożliwia pozbycie się toksyn z organizmu. W związku z tym, że fasola pinto posiada dużo białka, śmiało może być stosowana jako zamiennik mięsa w diecie wegetarian oraz wegan.
Fasola pinto, to także duże pokłady potasu. Jest to pierwiastek, który pełni bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Przede wszystkim zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Uczestniczy w regulowaniu pH komórki i ciśnienia osmotycznego. Potas jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek. Ma także znaczący wpływ na regulację ciśnienia krwi, perystaltykę jelit oraz bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, wzmagając wydzielanie insuliny. To także pierwiastek niezbędny naszemu organizmowi do wzrostu.
Fasola pinto to również skarbnica magnezu, który nie bez powodu nazywany jest pierwiastkiem życia. Magnez bierze udział w ponad 300. procesach biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Między innymi decyduje on o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, niedokrwiennej choroby serca, arytmii, astmy oraz cukrzycy typu 2. Poza tym ułatwia trawienie, reguluje pracę tarczycy, pomaga w leczeniu kontuzji, łagodzi bóle menstruacyjne i dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji. Natomiast w połączeniu z witaminą D buduje i wzmacnia kości oraz zęby – zapobiega osteoporozie, jeśli dostarczymy go w większej ilości niż wapń.
Fasola pinto – z czym to się je?
Może być dodawana do zup, gulaszy, sosów, dań duszonych, ale także można z niej zrobić pyszne kotleciki czy nawet pasztet. Idealnie komponuje się z ryżem, potrawami z kukurydzą oraz wołowiną i wieprzowiną. W kuchni meksykańskiej fasola pinto robi prawdziwą furorę, ponieważ jest jednym ze składników popularnego tam burrito czy chili con carne. Ze względu na swój artystyczny wygląd, najczęściej wykorzystywana jest do dań, gdzie widać jej dekoracyjne walory, np. sałatek i zup.
Fasolę pinto powinno się moczyć w wodzie około 50 minut, a następnie zalać świeżą wodą i gotować od 1 do 2 godzin, aż będzie miękka.
Przepis na pikantną pastę z fasoli pinto
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy odsączoną fasolę, posiekany czosnek i papryczki. Całość podsmażamy na małym palniku przez około 10 minut. Wszystkie składniki powinny się lekko uprażyć, a potem wszystko studzimy. Wrzucamy składniki do blendera, dodajemy majonez, musztardę i blendujemy. Na koniec dodajemy łyżkę posiekanego szczypiorku i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość mieszamy.
Przepis na pasztet z fasoli pinto i selera
Składniki:
Przygotowanie:
Selery gotujemy do miękkości, obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowaną fasolę, dodajemy mleko kokosowe i jajko. Porządnie miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiej masy. Następie dodajemy bułkę tartą, curry i doprawiamy solą i pieprzem, a całość porządnie mieszamy. Foremkę do pieczenia nacieramy margaryną, oprószamy bułką tartą i przekładamy masę. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na około 60 minut.
Przepis na wegańskie burgery z fasoli pinto
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do blendera i miksujemy do uzyskani jednolitej konsystencji. Formujemy kotleciki średniej wielkości i smażymy do zarumienienia. Jeśli chcemy, by były one bardziej chrupiące, dodatkowo możemy obtoczyć je w bułce tartej tuż przed smażeniem. Kotleciki serwujemy w przekrojonej bułce z dodatkiem mixu sałat.
Czy warto jeść fasolę pinto?
Fasola pinto jest nie jest zwykłą fasolą. Poza oryginalnym wyglądem, posiada szereg cennych wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Można z niej stworzyć wiele smakowitych i ciekawych dań, idealnych nie tylko dla wegan i wegetarian. Poza tym pinto będzie oryginalnym wizualnym urozmaiceniem naszego codziennego menu.
Bibliografia
- “http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=89”; data dostępu: 2019-12-09
- “https://quatr.us/south-america/pinto-beans-come-south-america.htm”; data dostępu: 2019-12-09
- “https://www.healthline.com/nutrition/pinto-beans-nutrition#1.-Loaded-with-nutrients-”; data dostępu: 2019-12-09
- “https://www.verywellfit.com/pinto-beans-nutrition-facts-calories-carbs-and-health-benefits-4172357”; data dostępu: 2019-12-09
- “https://www.nutrition-and-you.com/pinto-beans.html”; data dostępu: 2019-12-09
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS