Grzane wino na mrozie
Nie jest to problem sezonowy, ale gdy temperatura gwałtownie się zmienia, może dać o sobie znać w dość nieprzyjemny sposób. Nadwrażliwość! Skąd ona się bierze? Ząb jest zbudowany z warstw: najbardziej zewnętrzna to zmineralizowane szkliwo, pod nią jest zębina, a w głębi – unerwiona i ukrwiona miazga. Gdy szkliwo jest osłabione, nie chroni właściwie miazgi, co sprawia, że bodźce wywołane przez gorące, zimne, słodkie i kwaśne napoje bądź potrawy powodują powstawanie impulsów nagłego bólu.
– Nadwrażliwość zębów jest bardzo powszechna, wiąże się z uszkodzeniem szkliwa lub obniżeniem linii dziąseł, które odsłaniają wrażliwe części korzenia. Winne może być zbyt silne szczotkowanie, ale też przewlekły stan zapalny dziąseł. Warto też sprawdzić szczelność wszystkich wypełnień, by uniknąć dotkliwego bólu, gdy na mrozie weźmiemy łyk grzanego wina czy herbaty – radzi lekarz dentysta Ryszard Górkiewicz z Dentim Clinic Medicover Stomatologia w Bydgoszczy.
Sezonowe wybielanie
Pierwsze miesiące roku to też większe zainteresowanie wybielaniem zębów. Drogeryjne preparaty wybielające mogą podrażnić dziąsła i sprawić, że zęby będą jeszcze bardziej podatne na nadwrażliwość. Dzieje się tak dlatego, że w zębinie znajdują się mikroskopijne kanaliki przewodzące bodźce. Środki wybielające użyte w nadmiarze lub niewłaściwie powodują „otwieranie” tych kanalików, co w efekcie prowadzi do nadwrażliwości. Jeśli sama nie minie w ciągu kilku dni, lepiej skontrolować to na wizycie u stomatologa.
Nie zostań na lodzie
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS