A A+ A++

Otwarcie restauracji Treinta y tres:

Treinta y Tres to restauracja zlokalizowana na 33. piętrze najwyższego budynku w kompleksie biurowców w Gdańsku Oliwie – Olivia Star. Znajduje się na tym samym poziomie co Arco by Paco Perez. Co zatem zjemy i czego napijemy się w Treinta y Tres?

Kiedy pisaliśmy o otwarciu Arco by Paco Perez, jeszcze do końca nie było wiadomo, jaki kierunek nabierze sąsiadująca z nim Treinta y Tres. Dzisiaj wszystko jest już jasne, a pierwsi klienci testują restaurację od niecałego miesiąca.

Treinta y Tres (czyli z hiszpańskiego “trzydzieści trzy”) to kulinarna podróż przez Hiszpanię. Zjemy tu m.in.: kolorowe tapasy, wypiekane na miejscu brioszki, pizzę, kalmary, ośmiornice, tortille, ramen, rybę prosto z hiszpańskiego targu, żabnicę czy paellę. Jest również karta słodkości, w której znajdziemy m.in.: karmelizowany krem waniliowy z czerwonymi owocami, tartę z serem Stilton, orzechami włoskimi i cherry, aromatyczne brownie czy espumę kokosową z granitą, lodami i bazylią. Ceny są zróżnicowane: za danie główne zapłacimy od 47 do 92 zł. Za desery od 22 do 29 zł.

– W Treinta y Tres panuje rodzinna, domowa atmosfera. Używamy produktów najwyższej jakości, sprowadzanych z Hiszpanii. Transporty świeżych ryb jadą do nas kilkukrotnie w ciągu tygodnia. Specjalnością naszego szefa kuchni są tapasy i zachęcamy, aby zamawiać różne tapasy z karty – podkreślał Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivia Top Star.

Sercem restauracji jest bar, w którym barmani z managerem Karolem Onyszko na czele tworzą prawdziwe cuda. Karta drinków robi wrażenie – koktajle są inspirowane najwyższymi budynkami na świecie. Skosztujemy m.in.: Szanghai (43 zł), inspirowany Shanghai Tower – z rumem, czekoladą, słonym karmelem, limonką i białkiem jajka, Nowy Jork (33 zł), inspirowany jednym z wieżowców powstałych na miejscu WTC – z bourbonem, bekonem, syropem klonowym i grzybami leśnymi, czy Gdańsk (33 zł), nawiązujący do budynku Olivia Star – z polską wódką, ananasem, piernikiem, limonką, pomarańczą i rozmarynem.

Do każdego koktajlu dedykowane jest inne szkło i każdy zaskakuje sposobem podania. Dla przykładu – drink o nazwie Dubai podawany jest w szkle oprószonym 24-karatowym złotem. Z kolei Kuala Lumpur serwowany jest w wersji przypominającej zamkniętą różę z bajki “Piękna i Bestia”. Karta koktajli będzie zmieniać się sezonowo. Na wiosnę drinki będą inspirowane budynkami w kompleksie Olivia Business Center.

Na uwagę zasługuje również Bodega, czyli pokaźna “winnica” obu restauracji. Znajdziemy w niej 800 etykiet i ponad 3 tys. butelek, w tym jedną wyjątkową, z 1940 roku. Porto Graham’sa zostało zamknięte w 28 butelkach. W zasobach restauracji dostępna jest butelka z numerem 1.

Już niedługo w Treinta y Tres odbędzie się pierwsza w historii tego miejsca kolacja sylwestrowa z widokiem na Gdańsk.

Kolacje sylwestrowe w Trójmieście

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoncert Jana Pietrzaka i jego Kapeli spod Egidy
Następny artykułTrochę o nieruchomościach