A A+ A++

Pączki serowe przygotujemy w kilkanaście minut, ale jeszcze szybciej znikną z talerzy. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Ciasto nie wymaga wiele zabiegów – wystarczy połączyć składniki i usmażyć smakowite kulki.


Mini pączki serowe

Składniki:

– 250 g mąki pszennej
– 250 g dobrego twarogu
– 100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
– 2 żółtka
– 1 jajo
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżki wódki
– 1 l oleju do smażenia
– cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski, sodę wsypujemy do śmietany lub jogurtu i mieszamy. Do mąki dodajemy żółtka, jajo, twaróg, cukier i śmietanę z sodś oraz wódkę. Ciasto mieszamy najpierw łyżka, a później wyrabiamy ręka. Musi być miękkie i elastyczne. Ręce nawilżamy olejem i odrywając po kawałeczku ciasta formujemy malutkie pączusie.

W garnku rozgrzewamy olej do 170 stopni i wkładamy paczki, smażymy z obu stron do zarumienienia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy w celu osączenia nadmiaru tłuszczu następnie pudrujemy.

Smacznego! 

(or)

  • Click to enlarge image 001.jpg

  • Click to enlarge image 002.jpg

  •  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPiotr Żyła z kolejnym pozytywnym wynikiem testu na COVID-19. “Będzie testowany codziennie”
Następny artykułIgor Milicić: Nie zamknęliśmy drzwi bardziej doświadczonym zawodnikom