Nadmierne spożycie cukru sprzyja rozwojowi wielu chorób, wpływa także negatywnie na urodę – postarza skórę i niszczy zęby. Jedząc i pijąc potrawy o dużej zawartości sacharozy, narażamy organizm na niekorzystne skoki insuliny oraz osłabiamy jego zdolności do walki z drobnoustrojami. Sprawdź, ile cukru można jeść dziennie oraz jakie korzyści może przynieść ograniczenie lub wyeliminowanie go z codziennej diety.
Spożycie cukru niesie za sobą wiele negatywnych skutków, które odczuwamy zarówno na płaszczyźnie fizycznej, jak i psychicznej. Jako główny problem wynikający z nadmiernego przyjmowania sacharozy wymienia się otyłość i nadwagę.
Z raportu Ministerstwa Zdrowia i NFZ wynika, że trzech na pięciu dorosłych Polaków ma nadwagę, w tym 53 proc. kobiet i 68 proc. mężczyzn. Z otyłością natomiast boryka się 23 proc. Polek i 25 proc. Polaków.
Szacuje się, że w konsekwencji wysokiego BMI w 2040 r. Polacy stracą łącznie – na skutek przedwczesnych zgonów – ponad 594 tys. lat życia i jest to drugi najgorszy czynnik ryzyka, co do skali skutków, po paleniu tytoniu.
Wśród chorób, które może powodować nadmierne spożycie sacharozy wymienia się:
- nadwaga i otyłość,
- próchnica oraz choroby dziąseł,
- cukrzyca typu 2 i insulinooporność,
- choroby układu krążenia,
- otłuszczenie wątroby i innych narządów wewnętrznych,
- obniżenie odporności.
Zobacz w galerii: Jakie korzyści zdrowotne płyną z odstawienia cukru?
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) całkowite dzienne spożycie cukru nie powinno przekraczać 5-10 procent wszystkich przyjmowanych posiłków. W zależności od liczby spożywanych kalorii jest to między 10 a 13 łyżeczek dziennie.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca jeszcze niższe spożycie sacharozy, rekomendując kobietom jedzenie mniej niż 6 łyżeczek (25 gramów) cukru dziennie, a mężczyznom mniej niż 9 łyżeczek (36 gramów).
Dowiedz się więcej:
Źródła:
Zobacz także:
�
Wideo
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS