Tekst i zdjęcie:
Szybka przekąska: jajka faszerowane szprotkami i pieczarkami
- Czas przygotowania: do 30 min
- Stopień trudności: Łatwe
- Pora dnia: Przekąska
- Sposób przygotowania: gotowane
- Liczba porcji: więcej
- idealne dla dzieci
- na Wielkanoc
- karnawal
- bezglutenowe
Składniki:
- masło klarowane, 1 łyżk.
- majonez, 5 łyżk.
- natka pietruszki, 1 szt.
- pieczarka, 200 g
- cebula, 1 szt.
- szprotki w oleju, 250 g
- jajka, 8 szt.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo przez 6-7 minut. Wstawiamy do zimnej wody, żeby skorupka łatwiej się obierała. Kroimy drobno cebulę, podsmażamy na maśle. Pieczarki myjemy i drobno siekamy – dorzucamy do cebuli. Dusimy około 15 minut. Szprotki oczyszczamy z ogonków i rozgniatamy widelcem. Jajka przekrajamy na pół wyjmujemy żółtka – połowę żółtek wrzucamy do szprotek, drugą połowę do pieczarek z cebulą. Dodajemy majonez, sól, pieprz. Obie pasty rozgniatamy widelcem i mieszamy. Kroimy drobno pietruszkę i mieszamy z oboma pastami. Faszerujemy jajka.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS