A A+ A++

Szampan to nietuzinkowy trunek, więc wyjątkowo trzeba się też z nim obchodzić. Zwyczajowo witamy Nowy Rok toastem szampanem. Ten musujący trunek niezmiennie od lat kojarzy się z zabawą sylwestrową, elegancją i luksusem. Podpowiadamy, w jaki sposób przechowywać i serwować szampana oraz jak wznosić nim toasty nie tylko w Sylwestra i Nowy Rok, ale przy każdej ważnej okazji.

– Świętowanie nadejścia Nowego Roku najlepiej jest uczcić szampanem – mówi Jarosław Erdmann z abc-gastro.pl. – Szampan to wino pochodzące z Szampanii, czyli regionu Francji. Wino to produkowane jest z określonego rodzaju białych winogron. W tym szczególnego rodzaju winie możemy obserwować bąbelki serwowane w wysokich, strzelistych kieliszkach, które dodatkowo podkreślają smak tego trunku.

Kieliszki do szampana powinny być o pojemności 150–180 mililitrów i mieć wąską, długą nóżkę. Szampany generalnie dzielą się na: bardzo wytrawne, wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Największą część szampanów stanowią wina wytrawne. Tego typu alkohole zawsze podajemy schłodzone do temperatury ok. 6–9 stopni Celsjusza.

Wino zostaje poddane fermentacji, czyli do soku winogronowego dodaje się drożdży, najczęściej także cukru. Składniki oddziałują ze sobą, czego skutkiem jest dwutlenek węgla oraz etanol. Potem następuje druga fermentacja, już w zamkniętej, zakorkowanej butelce. To w niej zostają uwięzione bąbelki.

Znawcy trunków potrafią poznać wysiłek włożony w produkcję szampana. Im bąbelki w nim są drobniejsze, tym większa praca została wykonana. Jeżeli bąbelki tworzą się także w kieliszku i przez cały czas unoszą się do brzegu kieliszka, to znak, że szampan jest wysokiej jakości.

Podczas otwierania szampana trzeba zachować szczególną ostrożność z bąbelkami. Szampan nie może być wcześniej wstrząśnięty.

– To dlatego, że ciśnienie, jakie panuje w butelce, wynosi około 6 atmosfer i z potężną siłą wypycha korek – wyjaśnia nasz ekspert. – Dodatkową atrakcję stanowi szablowanie, czyli otwieranie wina za pomocą szabli, to znaczy: ścinanie korka.

Najpierw trzeba ściągnąć folię albo metal z korka, ciągnąc za tzw. języczek. Potem należy poluzować plecionkę, przytrzymując jedną ręką korek, aby nie wystrzelił. Drugą ręką należy chwycić butelkę, żeby wykręcić korek. Ten korek powinno się wykręcać w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. Dopiero wtedy szampan może delikatnie wystrzelić. Jest kilka szkół trzymania butelki szampana podczas otwierania. Jedna z nich mówi, że butelka powinna być przechylona pod kątem około 45 stopni, żeby powietrze znajdowało się w szyjce butelki. Wówczas nadmiar gazu uleci delikatnie w tej właśnie przestrzeni ponad szampanem.

Erdmann kontynuuje: – Oprócz szampana na rynku dostępne są również hiszpańskie cavy, włoskie prosecco (obecnie bardzo modne) i spumante, niemieckie sekty. Są to doskonałe wina musujące. Nie polecam natomiast win gazowanych typu igristoje. To przeważnie sztucznie nagazowane wina słabej jakości.
Szampany jako drinki też mogą przypaść do gustu. – Wina musujące, w tym szampany, również można serwować w postaci drinków – podkreśla Jarosław Erdmann. – Przykładowo: Kir Royal to wino i cassis, czyli likier porzeczkowy. Inny przykład to Mimoza, a więc wino plus sok pomarańczowy. Kolejnym jest Bellini, czyli wino oraz mus brzoskwiniowy.

Szampan powinno nalewać się po ściankach kieliszka tuż przed podaniem. Kieliszki powinny być napełnione do mniej więcej 2/3 ich wysokości. Dzięki wysokim i wąskim kieliszkom bąbelki tak szybko nie znikną. Im jednak szybciej wypijemy zawartość kieliszka, tym bardziej intensywny będzie smak i zapach wina.

Najlepiej jest wypić szampana w ciągu maksymalnie 2 dni po otwarciu, przechowując go w zimnym, ciemnym miejscu. Eksperci odradzają natomiast zamrażarkę, ponieważ wtedy szampan traci swoje walory, a nawet może zamienić się w lód. Bardziej odpowiednim miejscem jest najniższa półka w lodówce. Po otwarciu schłodzonego szampana nie powinno się go zostawiać na stole, chyba że w specjalnym naczyniu (np. kociołku lub wiaderku) wypełnionym kostkami lodu.

Trunki produkowane poza francuską Szampanią oficjalnie nie mogą nosić nazwy „szampan”, chociaż potocznie właśnie tak nazywa się te alkohole. W 1911 roku nazwa „szampan” została zastrzeżona. Butelki od szampana są standardowo wykonane z grubszego szkła niż pozostałe butelki do alkoholi. To dlatego, żeby wytrzymały wysokie ciśnienie. Natomiast szampańska „etykieta” nakazuje, aby podczas nalewania szampana butelkę trzymać jedynie od spodu, a nie w połowie butelki.

Wideo

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułFiasko rozmów w PGG. Związkowcy zablokują wysyłkę węgla we wszystkich kopalniach
Następny artykułFAJERWERKI TYLKO W SYLWESTRA I NOWY ROK