A A+ A++

Soczewica – must have w każdym domu

Soczewica, to wspaniałe warzywo, z którego możemy przygotować wiele pysznych dań. Jednymi z najpopularniejszych jest oczywiście pasta kanapkowa z soczewicy oraz aromatyczny pasztet. 

Ponadto, soczewica to bogate źródło wielu składników odżywczych. Szczególnie kobiety w ciąży powinny zainteresować się tym warzywem, nie tylko dlatego, że zawiera niezwykle cenny dla ciężarnych kwas foliowy, ale również dlatego, że jak wiadomo, wiele kobiet w ciąży, ze względu na mdłości, ma awersję do mięsa, a soczewica zawiera ogromne pokłady białka, które zaraz obok białka sojowego, jest jednym z najlepiej przyswajalnych białek, jakie istnieją. 

Soczewica sama w sobie ma dość wyraźny smak, dlatego nie potrzebuje wiele, by stworzone z niej danie było bardzo smaczne. 

Pasztet z soczewicy – pyszny i tani 

Składniki na pasztet z soczewicy nie są drogie. Ba! znajdziemy je w każdej kuchni. Ponadto, to danie nie jest trudne w przygotowaniu, a świetnie sprawdzi się jako przekąska do wigilijnej kolacji. 

Nie ma nic prostszego, niż pasztet z soczewicy. Zobacz sam! 

@nowiny_pl pasztet z soczewicy, mniam! Link z przepisem w komentarzach#vegan #wegeświęta #nowiny ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono – moshimo sound design

Przepis:

składniki:

jedna mała marchewka, 

pół szklaniki surowej, czerwonej ciecierzycy, 

jedna mała cebula, 

olej, 

1 ząbek czosnku, 

pół puszki ciecierzycy,

1 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego, 

jedno jajko (opcjonalnie, w wersji wegańskiej można pominąć), 

1 łyżeczka startego imbiru, 

1 łyżeczka słodkiej papryki, 

dwie łyżeczki soli,

pieprz wedle uznania

sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozgnieść, a marchewkę skroić w plasterki, następnie wszystko lekko podsmażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, po czym dodaćź bulion i przyprawy. Gotować przez następne 10 minut, po czym dodać soczewicę i gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie zmiksować ciecierzycę w misce, a gdy soczewica będzie gotowa, dodać ją do ciecierzycy i ponownie zmiksować. Opcjonalnie doda jajko. Następnie przelać do wąskiego naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach przez około godzinę. Po tym czasie pasztet będzie zarumieniony i gotowy do spożycia. Gotowe!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy łazanki z tofu [WIDEO]
Następny artykułMetamorfoza polskich skoczków przed TCS! Reakcja Stocha mówiła wszystko