Soczewica – must have w każdym domu
Soczewica, to wspaniałe warzywo, z którego możemy przygotować wiele pysznych dań. Jednymi z najpopularniejszych jest oczywiście pasta kanapkowa z soczewicy oraz aromatyczny pasztet.
Ponadto, soczewica to bogate źródło wielu składników odżywczych. Szczególnie kobiety w ciąży powinny zainteresować się tym warzywem, nie tylko dlatego, że zawiera niezwykle cenny dla ciężarnych kwas foliowy, ale również dlatego, że jak wiadomo, wiele kobiet w ciąży, ze względu na mdłości, ma awersję do mięsa, a soczewica zawiera ogromne pokłady białka, które zaraz obok białka sojowego, jest jednym z najlepiej przyswajalnych białek, jakie istnieją.
Soczewica sama w sobie ma dość wyraźny smak, dlatego nie potrzebuje wiele, by stworzone z niej danie było bardzo smaczne.
Pasztet z soczewicy – pyszny i tani
Składniki na pasztet z soczewicy nie są drogie. Ba! znajdziemy je w każdej kuchni. Ponadto, to danie nie jest trudne w przygotowaniu, a świetnie sprawdzi się jako przekąska do wigilijnej kolacji.
Nie ma nic prostszego, niż pasztet z soczewicy. Zobacz sam!
@nowiny_pl pasztet z soczewicy, mniam! Link z przepisem w komentarzach#vegan #wegeświęta #nowiny ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono – moshimo sound design
Przepis:
składniki:
jedna mała marchewka,
pół szklaniki surowej, czerwonej ciecierzycy,
jedna mała cebula,
olej,
1 ząbek czosnku,
pół puszki ciecierzycy,
1 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
jedno jajko (opcjonalnie, w wersji wegańskiej można pominąć),
1 łyżeczka startego imbiru,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
dwie łyżeczki soli,
pieprz wedle uznania
sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozgnieść, a marchewkę skroić w plasterki, następnie wszystko lekko podsmażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, po czym dodaćź bulion i przyprawy. Gotować przez następne 10 minut, po czym dodać soczewicę i gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie zmiksować ciecierzycę w misce, a gdy soczewica będzie gotowa, dodać ją do ciecierzycy i ponownie zmiksować. Opcjonalnie doda jajko. Następnie przelać do wąskiego naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach przez około godzinę. Po tym czasie pasztet będzie zarumieniony i gotowy do spożycia. Gotowe!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS