Łazanki na wigilijnym stole to kwestia sporna – u jednych się pojawią, u innych nie. Bez względu na to, czy łazanki podaje się w twoim domu na święta, czy nie, nasz przepis zdecydowanie jest warty uwagi.
Pyszne łazanki z tofu
Łazanki w każdym domu przygotowuje się inaczej. U jednych osób je się je z samą kapustą, u innych dodaje się boczek, a jeszcze u innych mięso mielone.
Nasz przepis również będzie nieco inny i mniej tradycyjny. Jak wiadomo, w święta raczej nie je się mięsa, dlatego nasz przepis świetnie sprawdzi się u osób, które trzymają się tej zasady.
Poza tym, tofu jest bardzo bogate w białko, dlatego bez problemu dostarczysz organizmowi jego odpowiednią ilość, nawet jeżeli w święta nie zjesz nic mięsnego.
Poza tym, nasz przepis na łazanki jest dziecinnie prosty. Zobacz sam!
@nowiny_pl zabrakło nam makaronu łazanki…#nowiny #wegeświęta #vegan ♬ Sunny Day – Ted Fresco
Przepis:
składniki:
pół paczki makaronu,
jedno wędzone tofu,
jedna mała cebula,
200g kiszonej kapusty,
olej do smażenia,
2 liście laurowe,
2 ziela angielskie,
łyżeczka majeranku,
łyżeczka kminu rzymskiego,
pół łyżeczki soli,
pieprz wedle uznania
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wyżej wymienione przyprawy oraz tofu pokrojone w kostkę lub zmielone. Smażyć aż wszystko się zarumieni. Następnie dodać kapustę i dolać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem przez pół godziny. Następnie dodać makaron i wymieszać. Gotowe!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS