A A+ A++

Łazanki na wigilijnym stole to kwestia sporna – u jednych się pojawią, u innych nie. Bez względu na to, czy łazanki podaje się w twoim domu na święta, czy nie, nasz przepis zdecydowanie jest warty uwagi.

Pyszne łazanki z tofu

Łazanki w każdym domu przygotowuje się inaczej. U jednych osób je się je z samą kapustą, u innych dodaje się boczek, a jeszcze u innych mięso mielone. 

Nasz przepis również będzie nieco inny i mniej tradycyjny. Jak wiadomo, w święta raczej nie je się mięsa, dlatego nasz przepis świetnie sprawdzi się u osób, które trzymają się tej zasady. 

Poza tym, tofu jest bardzo bogate w białko, dlatego bez problemu dostarczysz organizmowi jego odpowiednią ilość, nawet jeżeli w święta nie zjesz nic mięsnego. 

Poza tym, nasz przepis na łazanki jest dziecinnie prosty. Zobacz sam! 

@nowiny_pl zabrakło nam makaronu łazanki…#nowiny #wegeświęta #vegan ♬ Sunny Day – Ted Fresco

Przepis:

składniki:

pół paczki makaronu, 

jedno wędzone tofu, 

jedna mała cebula, 

200g kiszonej kapusty, 

olej do smażenia, 

2 liście laurowe, 

2 ziela angielskie, 

łyżeczka majeranku, 

łyżeczka kminu rzymskiego, 

pół łyżeczki soli, 

pieprz wedle uznania

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wyżej wymienione przyprawy oraz tofu pokrojone w kostkę lub zmielone. Smażyć aż wszystko się zarumieni. Następnie dodać kapustę i dolać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem przez pół godziny. Następnie dodać makaron i wymieszać. Gotowe!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPele wyszedł ze szpitala po chemioterapii
Następny artykułWege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy pasztet z soczewicy