Tekst i zdjęcie:
Pyszny, aromatyczny żurek na aromatycznym wywarze
- Czas przygotowania: do 1 godziny
- Stopień trudności: Trudne
- Pora dnia: Obiad
- Sposób przygotowania: gotowane
- Liczba porcji: więcej
- idealne dla dzieci
- na Wielkanoc
- Na Boze Narodzenie
- karnawal
Składniki:
- włoszczyzna, 1 szt.
- grzyby suszone , 1 szkl.
- chrzan, 1 łyżk.
- Śmietana 18% , 1 szkl.
- liście laurowe, 4 szt.
- ziele angielskie, 6 szt.
- żytni zakwas , 0.5 l
- majeranek, 2 łyżk.
- ząbek czosnku, 2 szt.
- cebula, 2 szt.
Sposób przygotowania
Robimy wywar z warzyw: pora, selera, pietruszki, marchewki, 1 cebuli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy około 1 godziny. W międzyczasie gotujemy wywar z grzybów suszonych – zalewamy je woda i gotujemy około 45min-1h. Podsmażamy na maśle klarowanym jedna cebule, drobno posiekana. W moździerzu rozgniatamy majeranek, czosnek i sól. Wyjmujemy warzywa z wywaru (wykorzystujemy np. do sałatki) – wlewamy cały zakwas, wywar z grzybów (można dodać rownież grzybki) usmażoną cebule, przyprawę z majeranku i chwile gotujemy. Hartujemy śmietanę i dolewamy do zupy. Doprawiamy. Smacznego.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS