A A+ A++

Ryba po grecku to punkt obowiązkowy w niemalże każdym domu na święta, podobnie jak grzyby. Czasem dzieje się tak, że mamy tak wiele pomysłów na świąteczne dania, że na stole może zabraknąć miejsca, by pomieścić wszystkie pyszności z ryb czy grzybów. Dziś pokażemy, jak w łatwy sposób pójść na kompromis i zrobić “rybę” po grecku w grzybowej odsłonie.

Boczniaki – prawdziwy dar natury

Boczniaki to grzyby, które w polskiej kuchni są bardzo popularne. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ są pyszne, łatwo przyjmują smak przypraw, a przy okazji zawierają wiele cennych składników odżywczych. 

Boczniaki są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę B i C, wapń, potas i wiele innych. Te grzyby są szczególnie popularne w kuchni wegetariańskiej, ponieważ świetnie zastępują mięso, szczególnie w formie kotletów. 

Boczniaki po grecku

To danie to połączenie dwóch bardzo popularnych składników świątecznej kuchni – ryby po grecku i grzybów. W naszym przypadku rybę zastąpią boczniaki, ponieważ w gotowaniu warto czasem poeksperymentować

Przepis na boczniaki po grecku jest bardzo prosty. Zobacz sam! 

@nowiny_pl

Pyszne boczniaki po grecku link z przepisem w komentarzach##wegeświęta ##vegan ##nowiny

♬ Le Festin (From “Ratatouille”) – Movie Sounds Unlimited

Przepis:

składniki:

  • 250g boczniaków (około 4), 
  • mąka, 
  • mleko roślinne lub zwykłe, 
  • bulion warzywny, 
  • olej, 
  • duża cebula, 
  • duża marchewka, 
  • pietruszka, 
  • ćwiartka korzenia selera, 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 kulki ziela angielskiego, 
  • łyżeczka wędzonej papryki, 
  • sól i pieprz wedle uznania

sposób przygotowania:

Boczniaki myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli boczniaki są duże, można je pokroić wedle uznania. Następnie obtaczamy je w panierce i smażymy na średnim ogniu, aż uzyskają złocisty kolor. Po tym czasie ściągamy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz startą marchewkę, pietruszkę i seler. Dolewamy bulion i po około 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy. Czekamy 15 minut, aż bulion lekko wyparuje. Danie powinno być wilgotne, ale nie lejące. W międzyczasie dodajemy przyprawy. Gdy danie jest gotowe, wykładamy boczniaki na talerz i przykrywamy je warzywami. Gotowe.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTauron Puchar Polski siatkarzy: Pary 1/8 finału
Następny artykułWizyjna kontrola jakości w trosce o środowisko