Młynki do kawy – ręczny czy elektryczny?
Młynek do kawy to gadżet must have każdego miłośnika tego pobudzającego napoju. Najgłębsze aromaty kawy wydobywane są właśnie podczas mielenia ziaren.
Dawniej w niemal każdym domu znaleźć można było ręczny młynek do kawy – mielenie w nim wymaga wysiłku i zajmuje trochę czasu, którego rankiem i tak nie mamy nigdy zbyt dużo. Alternatywą są młynki do kawy elektryczne, które pozwolą szybko rozdrobnić ziarna za pomocą ostrzy i przygotować aromatyczny napój. Ziarna jednak nagrzewają się, co niektórym osobom może przeszkadzać. Ustawiając pracę młynka na niskie obroty zniwelujemy ten efekt. Duża część osób decyduje się na kupno ekspresu z wbudowanym młynkiem do kawy, jednak prawdziwi kawosze z pewnością wybiorą klasyczny młynek, dzięki czemu parzenie porannej kawy stanie się rytuałem.
Młynek do kawy może być także elementem dekoracyjnym w kuchni. Starsze modele, znalezione na strychu u babci lub w sklepie z antykami wprowadzą do kuchni klimat retro, przytulny wygląd, a mielenie w nim kawy napełni dom niesamowitym aromatem!
Młynek do kawy Fot. shutterstock
Elektryczny młynek do kawy – zalety
Największą popularnością zdecydowanie cieszą się młynki do kawy elektryczne. Jakie mają zalety? Przede wszystkim nie wymagają użycia jakiejkolwiek siły. Wystarczy włożyć ziarna do urządzenia i przycisnąć przycisk, a ziarna zostaną zmielone automatycznie. Mielenie odbywa się szybko i dokładnie. Wiele urządzeń ma możliwość regulacji grubości mielenia ziaren kawy. Jeśli musisz zmielić kawę dla gości podczas rodzinnej imprezy, młynek ręczny zagwarantuje żmudne i pracochłonne zajęcie, z kolei młynek elektryczny zrobi to błyskawicznie.
Młynek do mielenia kawy Fot. shutterstock
Jaki młynek do kawy wybrać – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Wybierając urządzenie do swojej kuchni warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Najważniejszy jest rodzaj noży lub żaren. Najlepiej sprawdzają się modele ze stali nierdzewnej lub chromowanej, a także ceramiczne. Ważny jest materiał wykonania maszynki do mielenia kawy. Wyróżniamy urządzenia z obudową drewnianą, plastikową, szklaną oraz stalową.
Istotna jest pojemność młynka do kawy. Do domowego użytku wystarczy niewielkie urządzenie. Warto pamiętać, że kawa po zmieleniu już w zaledwie kilkanaście minut traci ponad połowę swoich właściwości zapachowych oraz smakowych, a szczelne opakowanie nie jest w stanie zachować najcenniejszych aromatów.
Kolejną kwestią jest moc młynka do mielenia kawy. Polecamy wybierać urządzenia o mocy nie niższej niż 100 W. Najlepiej sprawdzą się młynki o mocy 150-200 W. Warto zwrócić uwagę na fakt, by obroty młynka były dość wolne, dzięki czemu ziarna kawy nie będą się nagrzewały, a kawa nie straci swojego aromatu. Ważną rolę odgrywa wydajność młynka do mielenia, jednak jedynie producenci droższych urządzeń podają taką informację.
Poniżej wybrane modele młynków z polskich sklepów:
Młynek do mielenia kawy Fot. shutterstock
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS