A A+ A++

Z czasem nieszpułka zyskała popularność m.in. na terenie Cesarstwa Rzymskiego, gdzie ceniono ją także za właściwości lecznicze. Świadczy o tym lektura traktatu “Lekarstwa z warzyw i owoców” autorstwa Kwintusa Gargiliusza Marcjalisa, żyjącego w III wieku dowódcy i urzędnika, ale również zapalonego ogrodnika. “Przekonamy się, że owoce nieszpułki są niezwykle cierpkie już po samym smaku, nawet zanim poznamy [jej] działanie, lecz [to one] najszybciej powstrzymują obfite biegunki, skutecznie ściągają rozwolniony żołądek. Są tacy, którzy uważają, że przeżuwana podczas ataku bólu [nieszpułka] świadczy też niemałą pomoc zębom” – pisał Gargiliusz.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Byki” wróciły w świetnym stylu. LA Lakers pokonani
Następny artykułUważajcie, będzie ślisko!