Tekst i zdjęcie:
Pyszne pierniczki z miodem i przyprawami
- Czas przygotowania: do 1 godziny
- Stopień trudności: Łatwe
- Pora dnia: Przekąska
- Sposób przygotowania: pieczone
- Liczba porcji: więcej
- idealne dla dzieci
- Na Boze Narodzenie
Składniki:
- miód, 100 g
- kakao, 1 łyżk.
- przyprawa do pierników, 1 łyżk.
- soda oczyszczona, 1 łyżk.
- cukier puder, 50 g
- jajka, 2 szt.
- masło, 100 g
- mąka żytnia, 100 g
- mąka orkiszowa , 300 g
Sposób przygotowania
Rozpuść masło i lekko podgrzej miód, żeby nadać mu formę płynną. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto będzie mocno klejące ze względu na zawartość miodu ale nie przejmujcie się tym. Obsypcie blat lub stolnicę małą ilością mąki i wyjmijcie na nią ciasto. Rozwałkujcie na grubość około 4-5 mm (nie za cienko) i wycinajcie kształty. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 8-10 minut. Udekorujcie wg uznania.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS