Szampan zawsze kojarzy nam się z sylwestrem i, oczywiście z Francją. Szampanem spełniamy noworoczny toast, szampana pije się podczas zabawy. We Francji używa się tego trunku do przygotowania typowego, noworocznego deseru. Do zrobienia go potrzebujemy: kilka gruszek, dwa kieliszki szampana, szklankę gęstego jogurtu, łyżkę miodu, kilka orzechów włoskich, kilka łyżek wiórków kokosowych, pół tabliczki czekolady. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne., wkładamy je do małego garnka, zalewamy szampanem, dodajemy miód i gotujemy aż gruszki będą miękkie. Na patelni prażymy posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Gruszki przekładamy do małych miseczek, polewamy jogurtem, posypujemy orzechami i wiórkami, a na wierzchu posypujemy startą czekoladą.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS