A A+ A++

Tajski makaron z kurczakiem i paprykami to dobry pomysł na aromatyczny obiad. Jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a smakuje znakomicie.

Składniki:

  • paczka makaronu ryżowego
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 papryki (np. czerwona i żółta)
  • 2 łyżki oleju np. kokosowego
  • 2 łyżki sezamu czarnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść słonecznika lub orzeszków pinii podprażonych na suchej patelni
  • trawa cytrynowa (opcjonalnie)

Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • łyżeczka soku z limonki
  • pół łyżeczki czerwonej pasty curry
  • łyżka brązowego cukru

Przygotować makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić w niewielkie paski. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Obie papryki pokroić na paski. Wymieszać składniki sosu.
W patelni albo w woku rozgrzać olej, włożyć imbir i czosnek i mieszając lekko zrumienić na umiarkowanym ogniu (około pół minuty). Włożyć kurczaka i obsmażyć na dużym ogniu na rumiano. Dodać trawę cytrynową i papryki. Smażyć jeszcze 3 minuty.

Wlać cały sos i dokładnie wymieszać. Dodać makaron. Smażyć razem tylko do podgrzania. Na koniec dodać 2 łyżki sezamu i olej sezamowy. Wymieszać i zestawić z ognia. Podawać posypane szczypiorkiem i słonecznikiem lub orzeszkami pinii.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŁomaczenko lepszy od Commeya!
Następny artykułWarszawa: ​Zmarł wybitny tenor. Kazimierz Pustelak miał 91 lat