Tajski makaron z kurczakiem i paprykami to dobry pomysł na aromatyczny obiad. Jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a smakuje znakomicie.
Składniki:
- paczka makaronu ryżowego
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 papryki (np. czerwona i żółta)
- 2 łyżki oleju np. kokosowego
- 2 łyżki sezamu czarnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- garść słonecznika lub orzeszków pinii podprażonych na suchej patelni
- trawa cytrynowa (opcjonalnie)
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- łyżeczka soku z limonki
- pół łyżeczki czerwonej pasty curry
- łyżka brązowego cukru
Przygotować makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić w niewielkie paski. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Obie papryki pokroić na paski. Wymieszać składniki sosu.
W patelni albo w woku rozgrzać olej, włożyć imbir i czosnek i mieszając lekko zrumienić na umiarkowanym ogniu (około pół minuty). Włożyć kurczaka i obsmażyć na dużym ogniu na rumiano. Dodać trawę cytrynową i papryki. Smażyć jeszcze 3 minuty.
Wlać cały sos i dokładnie wymieszać. Dodać makaron. Smażyć razem tylko do podgrzania. Na koniec dodać 2 łyżki sezamu i olej sezamowy. Wymieszać i zestawić z ognia. Podawać posypane szczypiorkiem i słonecznikiem lub orzeszkami pinii.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS