Na czym polega fermentacja mlekowa?
W dużym skrócie, przemienia cukry w kwas mlekowy. Bakterie beztlenowe, wykorzystywane przy procesie fermentacji mlekowej, przy wykorzystaniu energii rozkładają glukozę rozcinając cząsteczki, powodując odwodorowanie, fosforylację i inne reakcje chemiczne. Efektem tych przemian jest substancja, którą na co dzień spotykamy w zepsutym mleku lub… mięśniach. To ona bowiem wytwarza się, gdy mamy zakwasy. Proces fermentacji mlekowej uaktywnia się, gdy potrzebujemy dodatkowych zasobów energii w przypadku braku tlenu/ Fermentacja mlekowa [https://poprostuzdrowo.pl/fermentacja-mlekowa] została odkryta w 1839 roku.
Bakterie wykorzystywane przy fermentacji mlekowej:
Podział bakterii odpowiedzialnych za proces:
- heterofementatywne – gdy oprócz kwasu mlekowego powstają produkty uboczne,
- homofermentatywne – gdy powstaje tylko kwas mlekowy,
- fakultatywnie heterofermentatywne – to, czy powstanie sam kwas mlekowy, czy także produkty uboczne, zależy od warunków.
Bakterie odpowiedzialne za fermentację mlekową:
- Lactococcus – paciorkowce homofermentatywne (Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris),
- Leuconostoc – paciorkowce heterofermentatywne (Leuconostoc citrovorum),
- Lactobacillus – pałeczki homo– i heterofermentatywne (Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus viridescens).
Zalety wykorzystywania fermentacji mlekowej:
Wśród zalet fermentacji mlekowej wymieniamy na przykład:
- niski koszt
- szybkość oraz łatwość przetwarzania surowców
- wspaniały smak przygotowanych produktów spożywczych
- nie potrzeba innych środków konserwujących żywność
- reguluje pH i jakość mikrobiologiczną mięs
Do czego wykorzystujemy fermentację mlekową?
Zobacz też: https://poprostuzdrowo.pl/
Fermentacja mlekowa ma zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym, ale nie tylko. Spotykamy ją nawet w tych dziedzinach, w których nigdy nie podejrzewalibyśmy jej zastosowania. Oto kilka przykładów wykorzystania tego procesu chemicznego w codziennym życiu:
Przemysł spożywczy
Fermentacja mlekowa przydaje się w przemyśle spożywczym. To dzięki niej bowiem możemy przygotować jogurty i sery, ale również możemy kisić warzywa, między innymi kapustę, korniszony, czy buraki. Dzięki niej możemy stworzyć również zakwas na chleb, a także wyprodukować surowe wędliny. Proces ten pomaga nam również w przechowywaniu produktów. Hamuje rozwój drobnoustrojów oraz procesy gnilne. Oto szereg produktów, które powstają dzięki fermentacji mlekowej:
- kefir
- sos sojowy
- oliwki
- wino
- śmietana
Zdrowie
Bakterie kwasu mlekowego występują na stałe w przewodzie pokarmowym czy pochwie. Hamują one rozwój chorób i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy ich poziom zostanie zachwiany, na przykład w przypadku antybiotykoterapii, wtedy do akcji wchodzą probiotyki. To żywe kultury bakterii, które wzmacniają nasze zdrowie.
Przemysł kosmetyczny
Jeśli chcemy zadbać o swoją urodę, fermentacja mlekowa również jest przydatna. W wielu kosmetykach, na przykład kremach czy serum, wykorzystywany jest właśnie kwas mlekowy, który ma za zadanie wygładzić i odmłodzić naszą skórę.
Przemysł farmaceutyczny i chemiczny
Kwas mlekowy bywa również wykorzystywany przez farmaceutów i chemików samych w sobie. Jest składnikiem protez lub szwów chirurgicznych, znajdziemy go również w rozpuszczalnikach i środkach czyszczących.
Podsumowanie
Według naukowców, bakterie odpowiedzialne za proces fermentacji mlekowej i do niej wykorzystywane są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, a nawet zawierają witaminy i składniki odżywcze. Oczywiście istnieją również odpowiedniki szkodliwe – to one odpowiadają za mętnienie piwa czy śluzowacenie soków. Jednak są obecne od zawsze w naszym życiu, nawet w naszym organizmie. Możliwość wykorzystania ich do wytwarzania produktów był dużym przełomem, a fermentacja mlekowa sama w sobie była jednym z najstarszych procesów biotechnologicznych.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS