A A+ A++

fot. zdjęcie poglądowe

Zakład Ubezpieczeń Społecznych podał najnowsze dane po przeprowadzonych kontrolach zwolnień lekarskich. Okazuje się, że co czwarty mieszkaniec Opolszczyzny nieprawidłowo wykorzystywał czas na chorobowym. To tylko dane za trzeci kwartał bieżącego roku.


Kontrole ZUS-u w województwie opolskim pozwoliły odzyskać ponad 73 tys. złotych, a w całej Polsce cofnięto zasiłki chorobowe na kwotę ponad 2 mln złotych.

Zasiłki do zwrotu

  • „W wakacyjne miesiące opolski ZUS zweryfikował, jak 240 osób realizowało wskazania lekarzy. W regionie niemal co czwarty ubezpieczony nie stosował się do zasad wykorzystywania zwolnienia chorobowego. Stąd 64 osoby zostały pozbawione prawa do zasiłku chorobowego” – informuje Sebastian Szczurek, rzecznik prasowy opolskiego oddziału ZUS.

    Niektórzy „niedomagający” postanowili samodzielnie sprawdzić, czy turystyka i krajoznawstwo mają walory terapeutyczne. W kilku przypadkach modna była Chorwacja i Grecja. Byli też amatorzy uroków Małopolski i Krakowa. Pojawiły się również wątki romantyczne, czyli zaręczyny nad Bałtykiem, na tle zachodzącego słońca. Bohaterowie tych wydarzeń na bieżąco relacjonowali swoje przygody na portalach społecznościowych, a wszystko działo się podczas orzeczonej niezdolności do pracy.

Chorobowe to nie wczasy

ZUS stara się uświadamiać, że czas zwolnienia lekarskiego ma służyć rekonwalescencji,
a zasiłek chorobowy wypłacany przez pracodawcę bądź ZUS ma być wsparciem podczas absencji pracowniczej. Dla osób ubezpieczonych zasiłek chorobowy jest finansową poduszką, która gwarantuje dochód, kiedy nie mogą być aktywni zawodowo.

  • „Kontrola prawidłowości wykorzystania zwolnienia chorobowego to sprawdzenie, czy ubezpieczony wykorzystuje je zgodnie z przeznaczeniem i stosuje się do zaleceń lekarza. Weryfikowanie czy pieniądze wypłacane z tytułu zasiłków m.in. chorobowego są wydawane prawidłowo, to obowiązek ZUS wynikający z przepisów. Taką możliwość mają ponadto pracodawcy, którzy zgłosili do ubezpieczeń społecznych powyżej 20 zatrudnionych. Przedsiębiorca ma prawo ustalić jak pracownik korzysta z czasu przeznaczonego na powrót do pracy” – podsumowuje Sebastian Szczurek.

Poprzedni artykułPrawdziwa kuchnia libańska, shoarma, fajita, hummus, baklawa i oczywiście kebab. Poznajcie Kebab Mark z Brzegu

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLizaki do uczenia w Twardogórze
Następny artykułGroził podłożeniem bomby. Usłyszał zarzuty