W ostatnich czasach w naszej kuchni zdecydowanie częściej znajdują się produkty spożywcze, które są niezdrowe, a ich częste spożywanie ma bardzo negatywny wpływ na prace całego organizmu. To popularne produkty, po które stale sięgamy, ponieważ dodają smaku do potraw i są łatwe w użyciu. Jeżeli jednak decydujesz się na rozpoczęcie zdrowego odżywiania, koniecznie musisz dowiedzieć się z jakich składników należy zrezygnować. Konieczne jest wykluczenie z codziennej diety kilku produktów, które swoją kalorycznością przyprawiają o zawrót głowy. Zastanawiasz się, jakie to produkty? Chcąc uzyskać odpowiedź na pytanie zadane powyżej, zapoznaj się z naszym poradnikiem dietetycznym i dowiedz się więcej na ich temat.
Barwione mleko smakowe, mieszanki tłuszczów, słodzone jogurty
W naszej diecie coraz częściej znajdują się wszelkiego rodzaju mieszanki tłuszczów, margaryna, czy niezdrowe oleje. Bardzo popularne jest smażenie w głębokim tłuszczu, ponieważ zapewnia chrupkość, jednak zapewnia także ogromne ilości kalorii. Podczas pieczenia ciast na przeróżne okazje sięgamy po margarynę, stała się ona jednym z głównych składników większości ciast i kremów. Należy jednak pamiętać, że jest ona bogata w duże ilości tłuszczy utwardzanych, które są niezdrowe dla organizmu, a co więcej, bardzo kaloryczne. Jej regularne spożywanie może przyczynić się do podniesienia poziomu złego cholesterolu we krwi, a w późniejszym czasie do chorób układu krążenia. Kolejnym produktem, którego lepiej unikać jest jogurt smakowy. Próbując jogurtu smakowego, a następnie jedząc jogurt naturalny możemy odczuć diametralną różnicę w ich smaku, lecz dlaczego tak jest? W składzie wszelkiego rodzaju jogurtów smakowych znajduje się wiele chemicznych i sztucznych dodatków, których spożywanie przyczynia się do zaburzenia pracy układu pokarmowego. Analogiczna sytuacja tyczy się spożywania kolorowego mleka smakowego. Dodatki smakowe, w tym cukry w znacznym stopniu zwiększają kaloryczność, dlatego spożywanie dosładzanych produktów ma mało wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Spożywanie wyżej wymienionych produktów może doprowadzić do zwiększenia się masy ciała i problemów z otyłością.
Konserwanty oraz sól
Sól już jakiś czas temu została okrzyknięta nazwą „biała śmierć”, stało się tak nie bez powodu. Warto wiedzieć, że dodawanie soli do dań domowych może doprowadzić do przekroczenia zalecanej dziennej porcji. Zalecane dzienne spożycie soli wynosi 5g na osobę. W Polsce w ostatnich latach dzienne spożycie soli na osobę plasuje się w granicach 15g, co oznacza, że statystyczny Polak przekracza zdrową normę, aż o 200%. Sól stała się dodatkiem w produktach spożywczych, przez co o przekroczenie zalecanej dawki nie jest trudno. Lepiej więc nie stosować jej samodzielnie i ograniczyć jej spożywanie do minimum. Najwięcej tego składnika znajduje się we wszelkiego rodzaju konserwach. To jednak jedynie jeden z powodów, dla którego lepiej ich nie spożywać. Dodatkowo mają one w składzie utwardzacze i sztuczne konserwanty, przez co ich spożywanie jest naprawdę niezdrowe i prowadzić do poważnych problemów żołądkowych.
Szybkie dania gotowe
Duża cześć osób sięga po gotowe dania, które można znaleźć w wielu supermarketach. Wrzucamy mrożonkę na patelnię, 10-15 minut i obiad gotowy, jednak ma on mało wspólnego ze zdrowym odżywianiem. W wielu przypadkach w ich składzie znajduje się dużo chemicznych dodatków i tłuszczu. Przez to są drogie, niezdrowe i kaloryczne. Jeśli nie masz czasu, by samodzielnie przygotowywać dla siebie zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki, lepiej zdecyduj się na catering dietetyczny Kielce, który będzie zdrowszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem.
Podejmując decyzję o wprowadzeniu małych zmian w swojej codziennej diecie można zadbać o swoje zdrowie. Sprawdź sam, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być trudne.
Artykuł sponsorowany
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS