Płyta indukcyjna – zalety
Płyty indukcyjne zajmują na rynku coraz mocniejszą pozycję i wybieramy je coraz częściej i chętniej niż modele gazowe. Jakie są zalety płyty indukcyjnej? Przede wszystkim bezpieczeństwo, a także oszczędność. Jest to płyta, która do gotowania zużywa energię elektryczną, jednak wbrew pozorom jest zdecydowanie bardziej oszczędna niż pozostałe modele płyt. Garnki indukcyjne sprawiają, że potrawy, które się w nich znajdują szybciej się gotują, co przyczynia się do ogromnej oszczędności prądu. Dodatkowo, gdy wychodzisz w pośpiechu z domu nie musisz się zastanawiać czy na pewno wyłączyłeś płytę.
Jest to model, który wyjątkowo łatwo utrzymać w czystości. Idealnie gładka powierzchnia płyty pozwala na ekspresowe wytarcie jej ściereczką. Nie ma także możliwości poparzenia, ponieważ pola na płycie nie są gorące, ani nie trzeba czekać, by ostygły do mycia.
Patelnia na płytę indukcyjną Fot. shutterstock
Patelnia na płytę indukcyjną
Zwykłe patelnie w przypadku kuchni indukcyjnych zdecydowanie odpadają. Jeśli zdecydowałeś się na zakup płyty indukcyjnych, musisz liczyć się z wymianą wszystkich naczyń do gotowania, jeśli nie są do niej przystosowane.
Patelnia, która będzie działała na powierzchni indukcyjnej musi być wykonana z materiału ferromagnetycznego, czyli takiego, które przyciąga magnes lub żelaza. Dobra patelnia na indukcję jest nieszkodliwa dla naszego zdrowia, a przygotowywane na niej jedzenie nie przywiera do powierzchni.
Ważną kwestią jest również równa powierzchnia dnia patelni, musi być ona płaska i dokładnie przylegać do pola grzewczego. Patelnia indukcyjna powinna równomiernie rozprowadzać ciepło i mieć dobry uchwyt. Jeśli podczas użytkowania zdarzy nam się zdeformować naczynie, najlepiej od razu się go pozbyć. Niektóre, cienkie modele naczyń po określonym czasie użytkowania mogą się wybrzuszać, w takim przypadku również najlepiej wymienić patelnie indukcyjną na nową, by całość sprawnie działała. Patelnia indukcyjna powinna mieć grubość dna co najmniej 4 mm. To bardzo ważne. Odpowiedniej grubości dno zapewnia lepsze utrzymywanie ciepła, większą odporność na deformację i uszkodzenia. Oprócz tego naczynie jest wtedy bardziej stabilne, a dzięki czemu bardziej bezpieczne.
Patelnia indukcyjna – jak wybrać?
Jak wybrać patelnię na indukcję? Kluczem jest odpowiednie oznaczenie na naczyniu. Na szczęście producenci dbają, by klienci mieli ułatwione zadanie. Na każdym naczyniu: garnku, patelni przystosowanych do płyty grzewczej nazywanej indukcją znajdują się specjalne symbole, tak zwane zwolnice. Gdzie szukać symbolu? Najczęściej umieszczony jest na papierowym opakowaniu lub na spodzie naczynia. Jeśli wybieramy patelnię aluminiową na jej spodzie na pewno znajdą się charakterystyczne kółeczka, z kolei na naczyniach stalowych zauważyć można wyżłobiony symbol indukcji.
Warto wiedzieć, że dobrej jakości patelnie indukcyjne przystosowane są również do działania na innych płytach grzewczych. Jeśli obecnie nie masz płyty indukcyjnej, ale planujesz remont i chciałbyś w przyszłości kupić indukcję, warto wcześniej zakupić naczynia, które będą do niej przystosowane.
Patelnia indukcyjna Fot. shutterstock
Patelnia na indukcję – rodzaje
W sklepach znajdziemy różne rodzaje patelni indukcyjnych. Warto wyposażyć swoją kuchnię w kilka modeli, by jak najbardziej ułatwić sobie przygotowywanie posiłków.
Warto wybrać najlepsze patelnie na indukcje w kilku rozmiarach, z wysokimi brzegami, które umożliwią smażenie i duszenie potraw. Uwielbiasz naleśniki, placki, pancake? Nieustannie przygotowujesz je dzieciom na śniadanie lub kolacje? Z pomocą przychodzi patelnia do naleśników indukcyjna z niskimi brzegami, które ułatwią smażenie i przekręcanie naleśników na drugą stronę. Przyda się także patelnia grillowa indukcyjna, o charakterystycznej kwadratowej formie.
Sprawdzi się także patelnia żeliwna na indukcji. Żeliwo zawiera w sobie mnóstwo żelaza, dzięki czemu takie naczynie świetnie działa na indukcji. Warto jednak pamiętać, by do gotowania nie używać najwyższej mocy pola grzewczego, ponieważ żeliwo bardzo szybko się nagrzewa, a przegrzany garnek traci swoje pierwotne właściwości.
Patelnia wok indukcji również znajdzie swoje zastosowanie. Mimo stożkowego kształtu, producenci znaleźli rozwiązanie. Patelnia wok indukcja to coraz popularniejsze naczynie, bez problemu znajdziemy je wśród aluminiowych produktów z powłokami – takie naczynie sprawdzi się w roli prezentu na parapetówkę.
Patelnia na płytę indukcyjną Fot. shutterstock
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS