O tradycjach bożonarodzeniowych i o tym jak w średniowieczu radzono sobie zimową porą można było posłuchać podczas wydarzenia pod nazwą Najstarsza Knajpa w Sieradzu.
Mieszkańcy dowiedzieli się co dawniej królowało na stołach w okresie przedświątecznym, skąd wzięły się piernikowe przyprawy, czy jakie aromaterapeutyczne sposoby pomagały umilić naszym przodkom zimowe miesiące. O tym jak ogrzewali się dawni sieradzanie opowiadał Michał Szymański z Bractwa Rycerskiego Ziemi Sieradzkiej.
– Dominowały piece otwarte, tzw. kominki, czy paleniska, układane niekiedy bezpośrednio na podłodze. Z czasem zaczęto inwestować w doskonalsze urządzenia grzewcze, takie jak piece kopułkowe – opowiada Michał Szymański.
W czasie spotkania można było posłuchać, obejrzeć, dotknąć, a nawet degustować. Przygotowano pracownię alchemika, prezentacje wyposażenia dawnej karczmy i kafli piecowych. Całości dopełniła tradycyjna kuchnia – potrawy adwentowe przygotowane na bazie średniowiecznych i staropolskich przepisów.
Najstarsza Knajpa w Sieradzu to nazwa cyklicznej imprezy o tematyce historycznej. Dzisiejsze spotkanie było jej piątą odsłoną. Organizatorem jest Sieradzkie Centrum Kultury.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS