A A+ A++

O tradycjach bożonarodzeniowych i o tym jak w średniowieczu radzono sobie zimową porą można było posłuchać podczas wydarzenia pod nazwą Najstarsza Knajpa w Sieradzu.

(Fot. Beata Michalska )

Mieszkańcy dowiedzieli się co dawniej królowało na stołach w okresie przedświątecznym, skąd wzięły się piernikowe przyprawy, czy jakie aromaterapeutyczne sposoby pomagały umilić naszym przodkom zimowe miesiące. O tym jak ogrzewali się dawni sieradzanie opowiadał Michał Szymański z Bractwa Rycerskiego Ziemi Sieradzkiej.

– Dominowały piece otwarte, tzw. kominki, czy paleniska, układane niekiedy bezpośrednio na podłodze. Z czasem zaczęto inwestować w doskonalsze urządzenia grzewcze, takie jak piece kopułkowe – opowiada Michał Szymański. 

W czasie spotkania można było posłuchać, obejrzeć, dotknąć, a nawet degustować. Przygotowano pracownię alchemika, prezentacje wyposażenia dawnej karczmy i kafli piecowych. Całości dopełniła tradycyjna kuchnia – potrawy adwentowe przygotowane na bazie średniowiecznych i staropolskich przepisów.  

Najstarsza Knajpa w Sieradzu to nazwa cyklicznej imprezy o tematyce historycznej. Dzisiejsze spotkanie było jej piątą odsłoną. Organizatorem jest Sieradzkie Centrum Kultury.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Krycha” się nie popisał
Następny artykułCiemność na stadionie. Przerwany mecz Raków – Zagłębie