A A+ A++

Sekret pasztecików to nie tylko wyjątkowe nadzienie, ale również ciasto. I to od niego właśnie zaczniemy. Potem wystarczy przygotować wybrany farsz i cieszyć się niezwykle smacznym daniem.

Paszteciki z reguły robi się z ciasta drożdżowego, ale można też przygotować do nich ciasto półkruche drożdżowe albo po prostu kupić gotowe ciasto francuskie. Tego rodzaju wypieki zdecydowanie najlepiej smakują popijane czerwonym barszczem.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 15 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli:

Przygotowanie:

  1. Jako pierwszy przygotowujemy zaczyn. Aby nie brudzić dwóch pojemników, możemy to zrobić w bardziej praktyczny sposób. W miskę wsypujemy całą mąkę. W środku robimy zagłębienie, do którego wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Całość przykrywamy kuchenną ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Następnie do mąki i drożdży dodajemy pozostałe składniki. Wszystko łączymy ręką i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Zagniatamy je w kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej na około godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, wyrabiamy jeszcze chwilę i wałkujemy w prostokąt.
  4. Wzdłuż brzegu ciasta nakładamy wałeczek dowolnego farszu. Brzeg zawijamy i odcinamy od pozostałej części rozwałkowanego prostokąta. Powstały rulonik dzielimy na równej wielkości kawałki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończy nam się farsz albo ciasto, a najlepiej jedno i drugie.
  5. Przed włożeniem do piekarnika nasze paszteciki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem. Można też posypać ziarnami czarnuszki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 125 g margaryny albo masła,
  • ½ szkl. śmietany 18%,
  • 20 g drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, aż stworzą one jednolitą masę. Zagniatamy ciasto w kulkę i odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.
  2. Po tym czasie postępujemy tak samo, jak w przepisie na ciasto drożdżowe, czyli nakładamy farsz, kroimy ciasto na równe części i pieczemy.

Ciasto francuskie kupujemy gotowe, więc wystarczy je tylko rozwinąć, nałożyć masę i pokroić w odpowiednie kawałki. Ciasto francuskie nie jest więc pracochłonne, a do tego szybko się piecze. Gotowe paszteciki są wyjątkowo lekkie i kruche, jednak pamiętajmy, że mimo wszystko jest ono bardziej tłuste, a przez to i kaloryczne niż ciasto drożdżowe.

Każde z wyżej wymienionych rodzajów ciasta można nadziać dowolnym farszem. Poniżej możecie zapoznać się z przepisami na te najbardziej popularne i oczywiście – najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnie grzyby razem z wodą, w której się moczyły, zagotowujemy i gotujemy na minimalnym ogniu przez ok. 20 minut.
  2. Grzyby wyjmujemy z wywaru i kroimy jak najdrobniej. Wywaru nie wylewamy – jeszcze nam się przyda. Kapustę przepłukujemy zimną wodą i porządnie odciskamy. Następnie siekamy ją i umieszczamy w garnku. Zalewamy wywarem z grzybów i zagotowujemy. Gotujemy ją przez ok. 10 minut na sporym ogniu i bez pokrywki.
  3. Po tym czasie przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy tak przez 45-60 minut aż stanie się miękka. Jeśli wywar za bardzo nam się wygotuje, dolejmy nieco wody, ale tak, by jej poziom nie przekraczał wysokości kapusty.
  4. Cebulę obieramy i kroimy na drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Do ugotowanej kapusty dodajemy grzyby i cebulkę. Wszystko razem zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pieczarki kroimy z drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim najpierw cebulę, potem dorzucamy pieczarki i mięso. Lekko podsmażamy i przyprawiamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przez kilka minut dusimy po przykrywką.
  2. Potem patelnię odkrywamy, a jej zawartość smażymy, aż odparuje z niej nadmiar wody. Studzimy. Następnie do farszu dodajemy surowe jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy do połączenia się składników.

Składniki:

  • 300 g mrożonego szpinaku,
  • 120 g sera feta lub innego sera sałatkowego typu feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej. Krótko podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy zamrożony szpinak i dusimy, aż całkowicie się rozmrozi.
  2. Do masy dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość podsmażamy przez kilka minut i często mieszamy. Pod koniec dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz.
  3. Mieszamy do połączenia się składników i zdejmujemy z ognia. Przed nakładaniem farszu na ciasto należy go ostudzić.

Składniki:

  • 1 szkl. brązowej albo zielonej soczewicy,
  • 4 suszone grzybki,
  • 1/2 łyżeczki + 5 łyżek oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 goździki,
  • 1 ziarno jałowca,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 spora szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wsypujemy soczewicę, dodajemy grzyby, ½ łyżeczki oleju i nieco soli. Wlewamy tyle wody, by jej poziom sięgał na 3 palce ponad soczewicę. Wszystko zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  2. W tym czasie cebulę kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy na nim cebulę wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami i jałowcem.
  3. Gdy cebula będzie już miękka, wyjmujemy z niej przyprawy i zestawiamy z ognia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i zostawiamy w garnku.
  4. Dodajemy przesmażoną cebulkę wraz z olejem, sos sojowy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładką i jednolitą masę. Dolewamy mleko i ponownie blendujemy.
  5. Przed wykładaniem masy na ciasto, studzimy ją. Dla ułatwienia można ją nakładać z pomocą szprycy.

Chcecie zaskoczyć domowników lub gości wyjątkowymi pasztecikami? Wypróbujcie różne farsze i zróbcie degustację. Z pewnością każdy znajdzie wtedy coś dla siebie, a nasz wysiłek zostanie nagrodzony uśmiechniętymi twarzami i najedzonymi brzuchami.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLubicie książki reporterskie? “Press” wyłonił 15-kę finalistów tegorocznego konkursu
Następny artykułSzokująca wizja Jackowskiego! Ujawnił co tak naprawdę stało się z Hitlerem