A A+ A++

Wiadomo, że jesienią i zimą należy zmienić dietę, bo kiedy niewłaściwie się odżywiamy, dopada nas rozdrażnienie, gorzej się koncentrujemy i nasza energia spada. Lepiej do tego nie dopuszczać i wcześniej zadbać o odpowiedni dobór produktów, które nas sycą i poprawiają humor.

Na pewno będzie to jedzenie, które zawiera tryptofan, dzięki któremu nasz organizm wydziela serotoninę czyli hormon szczęścia. Ułatwią nam dobre samopoczucie także produkty bogate w kwasy omega-3 i omega – 6, bogate w witaminy i kwas foliowy.

  • węglowodany złożone – pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, brązowy ryz, kasze i płatki owsiane,
  • świeże owoce i warzywa – dostarczają energii i nawadniają. Dostarczają składników mineralnych i witamin,
  • orzechy i migdały, które są naturalnym źródłem selenu,
  • gorzką czekoladę o zawartości kakao minimum 70 proc., która jest źródłem magnezu i antyoksydantów,
  • banany – zawierają potas, witaminy z grupy B i tryptofan, są świetnym źródłem energii,
  • awokado, które dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe, tryptofan i witaminę E,
  • zielone warzywa liściaste – szpinak, brukselka, jarmuż, brokuły – są bogactwem kwasu foliowego,
  • kiszonki, naturalne probiotyki, które wspierają florę jelit,
  • ryby – łosoś, makrela, śledź – zawierają kwasy omega – 3,
  • jajka, które dostarczają witamin z grupy B oraz tyrozyny,
  • drób i wołowina są źródłem witaminy B12 i tryptofanu,
  • kawa, w której kofeina podnosi poziom adrenaliny i dopaminy.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • wędzone mięso makreli,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do kubka wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj energicznie widelcem.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wylej jajka. Przykryj pokrywą.
  3. Kiedy jajka się zetną, połóż kawałki makreli, posyp szczypiorkiem i natką. Podaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Składniki:

  • 1 szklanka razowego makaronu ugotowanego al dente,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 garść szpinaku,
  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • garść kiełków brokuła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż ugotowany makaron i szpinak.
  2. Awokado obierz ze skóry, pokrój w paski i dodaj do sałatki. Skrop cytryną.
  3. Tofu pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj kiełki i wymieszaj. Polej olejem i posyp pieprzem.

Składniki na dwie porcje:

  • 4 łyżki korzennego syropu,
  • 2 szklanki “mleka” migdałowego,
  • 2 łyżki puree z dyni,
  • 2 x podwójne espresso,
  • bita śmietana,
  • mieszanka przypraw korzennych do posypania.

Przygotowanie:

  1. Syrop podgrzewamy w garnuszku razem z “mlekiem” migdałowym i wlewamy do kielicha blendera. Dodajemy puree dyniowe i miksujemy.
  2. Wlewamy espresso i znowu miksujemy. Rozlewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy korzennymi przyprawami.
  3. Można też polać bitą śmietanę solonym karmelem.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNootsara Tomkom zagra w lidze amerykańskiej
Następny artykułLekarz zatrzymany! Miał zapewniać bezkarność bandytom