Liczba wyświetleń: 220
Przez tysiąclecia szarańcza zakłócała dostawy żywności dla ludzkości, pożerając plony, ale Unia Europejska postanowiła to zmienić i pożreć ją. Od teraz wolno już stosować owady jako pełnoprawne pożywienie.
W piątek Komisja Europejska dodała Locusta migratoria, najpowszechniejszy gatunek szarańczy, do listy produktów spożywczych dopuszczonych do sprzedaży w Unii Europejskiej. Unijny organ wykonawczy uznał owady za „nową żywność” i ogłosił, że robaki będą sprzedawane w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej.
„Są one przeznaczone do sprzedaży jako przekąska lub składnik żywności w różnych produktach spożywczych” – stwierdziła Komisja Europejska w oświadczeniu. „Po zamrożeniu i wysuszeniu nogi i skrzydła powinny zostać usunięte przez operatora przetwórstwa spożywczego, aby zmniejszyć ryzyko zaparć jelitowych”.
Decyzja o wprowadzeniu do diety owadów jest częścią zmieniającego się podejścia Unii Europejskiej do żywności. W czerwcu Komisja Europejska dodała suszone larwy mącznika żółtego Tenebrio molitor do listy dozwolonych pokarmów. Larwy mogą być „używane jako cały suszony owad w postaci przekąsek, a także jako składnik żywności w różnych produktach spożywczych skierowanych do ogólnej populacji”.
Chociaż konsumpcja owadów nie jest normą w Europie, nie jest rzadkością w niektórych częściach świata. W Meksyku i niektórych innych częściach Ameryki Środkowej są spożywane, często jako przekąska lub z alkoholem. Doprawione solą, chili i sokiem z limonki, nazywane są chapulinami. Świerszcze są również regularnie spożywane w Tajlandii i niektórych innych częściach Azji.
Źródło: ZmianyNaZiemi.pl
Poznaj plan rządu!
OD ADMINISTRATORA PORTALU
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS