Warzywne pasztety to żadna nowość, ale pasztet zrobiony z selera? Otóż to!
Składniki:
- 2 duże selery korzeniowe,
- 2 duże cebule,
- 2 kostki bulionu grzybowego,
- 4 jajka, 1 szkl. bułki tartej,
- 20 dag masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
- Selery i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach albo mielimy w maszynce.
- Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 40 minut.
- Następnie do garnka dodajemy masło oraz kostki rosołowe. Mieszamy do rozpuszczenia. Całość zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
- Potem należy wsypać bułkę tartą, dodać żółtka i wyrobić wszystko na gładką masę.
- Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Pieczemy w natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze przez ok. godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Może być zupa pomidorowa, ogórkowa, kalafiorowa, brokułowa, a nawet porowa. Czemu więc nie selerowa?
Składniki:
- 1 seler korzeniowy,
- 6-8 łodyg selera naciowego,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 125 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 g serka topionego typu ementaler,
- 10 dag sera z niebieską pleśnią,
- masło do smażenia,
- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Seler korzeniowy obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w centymetrowe kawałki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
- Masło rozgrzewamy na patelni i wrzucamy do niego cebulkę, którą trzeba zeszklić. Potem należy dodać oba selery oraz ziemniaka. Podsmażamy wszystko przez kilka minut. Następnie mieszamy z gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
- Dodajemy serek topiony i blendujemy zupę na gładką masę. Stopniowo dodajemy śmietankę, ciągle mieszając potrawę. Przyprawiamy.
- Na talerzach dekorujemy świeżymi listami selera oraz pokruszonym serem pleśniowym. Podajemy z groszkiem ptysiowym albo grzankami. Danie można też posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Idealne danie dla osób, które chcą odpocząć od mięsa. Aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 seler korzeniowy,
- 1 l warzywnego bulionu,
- 1 jajko,
- mąka,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Obrany seler kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Gotujemy je w warzywnym bulionie, a następnie wyjmujemy z niego, osuszamy i studzimy.
- Następnie plastry selera przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Zamiast zwykłych ziemniaków jako doskonałe urozmaicenie drugiego dania.
Składniki:
- 1 seler korzeniowy,
- 2 ziemniaki,
- 1/3 kostki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Selera i ziemniaki myjemy i dokładnie obieramy. Następnie kroimy je w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim selera z ziemniakami, doprawiając solą i pieprzem.
- Gdy warzywa będą miękkie, zalewamy je 2 szklankami wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. pół godziny.
- Całość miksujemy lub blendujemy na gładką masę i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Pachnące, łatwe w przygotowaniu i idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie czy kolację.
Składniki:
- 1 seler korzeniowy,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1-2 cebule,
- ½ szkl. kwaśnej śmietany + śmietana do podania,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1-2 łyżeczki natki pietruszki,
- sól do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Seler obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy lub również ścieramy.
- Do warzyw dodajemy jajka, śmietanę, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy warzywną masę i smażymy placuszki na złoty kolor.
- Podajemy udekorowane keksem z kwaśnej śmietany i posypane posiekaną natką pietruszki.
Seler korzeniowy jest warzywem zawierającym ogromne ilości witamin i składników mineralnych. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Dlatego też warto jeść go często i w różnej formie. Z pewnością będziecie zaskoczeni, jak wspaniale może smakować, a przy okazji zadbacie o swoje zdrowie i talię.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS