Właśnie 8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. To znakomita okazja do tego, żeby spróbować nowych przepisów, które znane produkty przemienią w wyborne i zdrowe dania.
To święto ma na celu promowanie dobrych nawyków żywieniowych. Dziś przypominamy o rzeczach, które są ważne dla nas wszystkich. Zachęcamy więc do tego, co powinno być normą: planujmy posiłki, spożywajmy je regularnie, eksperymentujmy z produktami, by gotowanie było dla nas nie tylko koniecznością, ale przygodą.
Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania: mało popularny, choć z wielkim potencjałem!
Dieta jest jednym z kluczowych elementów troski o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Z okazji dnia Zdrowego Jedzenia prowadzone są warsztaty, zajęcia na temat prawidłowego planowania posiłków, ich jakości i objętości. To dzień, w którym warto sobie przypomnieć przesłanie licznych kampanii promujących m.in. regularne spożywanie owoców, warzyw czy nabiału.
To co wygodne i łatwo dostępne nie zawsze jest dla nas najlepsze. Jedzenie typu fast, czyli już obrobione, wysoko przetworzone, niejednokrotnie smażone czy bardzo tłuste cieszy się ogromną popularnością. Na takie małe grzeszki pozwalamy sobie wszyscy: warto dziś zastanowić się, czy nie stało się to już jednak nawykiem, z którym trudno będzie się rozstać.
Nie mam na to czasu
Poświęcenie czasu na przygotowanie pełnowartościowego i ciekawego posiłku dla rodziny z pewnością nie należy do tych aktywności, na które z przyjemnością poświęcimy wolny czas. W końcu mamy tyle innych, ciekawszych pomysłów.
Co dopiero wtedy, gdy pojawia się propozycja aktywności na świeżym powietrzu bądź przygotowania posiłku, który zabierzemy póź … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS