A A+ A++

Myślisz o przejściu na dietę wegańską, jednak nie wiesz, jak zastąpić niektóre produkty? Problematyczne może wydawać się zwłaszcza jajko, które jest ważnym składnikiem wielu dań. Na szczęście okazuje się, że można je łatwo zastąpić.

Weganizm i wegetarianizm stają się coraz bardziej popularne wśród Polaków. Nawet jeśli nie decydujemy się na całkowitą dietę roślinną, statystyki wskazują, że coraz częściej szukamy zdrowszych i bardziej ekologicznych zamienników mięsa i produktów odzwierzęcych.

Sklepy mają już większą ofertę roślinną niż jeszcze kilka lat temu. Jak jednak zastąpić jajka? Dzięki ich konsystencji, właściwościom i walorom smakowym są przecież podstawą i ważnym składnikiem wielu dań. Bez jajek niewykonalna jest beza czy jajecznica, a także ciasta… Niekoniecznie! Oto kilka propozycji, które mogą cię zaskoczyć.

Siemię lniane

Czym zastąpić jajko, jeśli chcemy zagęścić i wzbogacić danie? Świetnym pomysłem będzie mielone siemię lniane z dodatkiem wody – na łyżkę nasion należy dodać trzy łyżki wody, to odpowiednik jednego jajka. Powstanie wtedy lepka, plastyczna masa o neutralnym smaku, która idealnie sprawdzi się w potrawach, a zwłaszcza w wypiekach.

Ponadto siemię lniane jest nie tylko bardzo pożywne, ale również zdrowe – zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 oraz dużą ilość błonnika, dzięki któremu poprawia pracę jelit i usuwa złogi.

Nasiona chia

Podobne właściwości co siemię lniane mają nasiona chia. Najlepiej sprawdzą się w wypiekach i deserach.

Stosujemy przy nich analogiczne proporcje – łyżka nasion na trzy łyżki wody. Po kilku minutach masa powinna zgęstnieć i stworzyć żel o neutralnym zapachu i smaku, który podczas pieczenia idealnie zwiąże składniki.

Tofu, czyli sojowy ser, to również uniwersalny ekwiwalent jajka (na dodatek pozbawiony cholesterolu). Można nadać mu dowolny smak, w zależności od zastosowanych przypraw. Sprawdzi się więc zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Jedno jajko równa się 1/3 szklanki rozdrobnionego tofu.

Jeśli nie wyobrażasz sobie, jak można zrobić jajecznicę bez jajek, spróbuj tofucznicy! Podsmażone, pokruszone tofu z ulubionymi dodatkami – najlepiej m. in. z dodatkiem kurkumy, która zapewni kolor oraz czarnej soli kala namak, świetnie sprawdzą się również płatki drożdżowe.

Tofu możemy z powodzeniem użyć także chociażby do wegańskiej wersji sernika czyli tofurnika. Nawet największy sceptyk diety wegańskiej i roślinnej będzie zachwycony.

Woda po ciecierzycy

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułObwieszczenie Starosty Głubczyckiego w sprawie wydania decyzji nr 343/2021 o pozwoleniu na budowę i zatwierdzenia projektu budowlanego
Następny artykułWłoska watykanistka o istocie chrześcijaństwa dla Jana Pawła I