A A+ A++

Risotto z grzybami to doskonały pomysł na sycący jesienny obiad. Risotto jest niezwykle kremowe i aromatyczne. Przepis z bloga “Moniki smakołyki”.

  • 300 g leśnych grzybów (borowik, prawdziwek, koźlarz)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 biała duża cebula
  • 250 g ryżu na risotto arborio
  • 1 l bulionu warzywnego
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 40 g zimnego masła
  • 30 g ser grana padano
  • pęczek świeżego koperku
  • Grzyby oczyścić, pokroić na różnej wielkości kawałki, a cebulę w kostkę.
  • W rondelku zagotować bulion i trzymać cały czas na małym ogniu.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebule, dodać grzyby i je podsmażyć.
  • Wsypać ryż, podgrzać ok. 2 min, ciągle mieszać, aż ziarenka będą szkliste.
  • Do ryżu wlać część bulionu, tylko tyle, żeby go przykrył, delikatnie mieszać i stopniowo chochelka po chochelce dolewać bulion.
  • Bulionu dolewać tylko tyle, żeby ryż go wchłaniał do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.
  • Kiedy ryż będzie al dente, dodać tymianek (zioła, przed podaniem należy rozkruszyć i rozetrzeć w dłoniach, aby wydobyć ich aromat), pieprz i podgrzewać do momentu aż stanie się miękki i kremowej konsystencji.
  • Risotto zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek, masło, posypać startym serem, doprawić solą i delikatnie wymieszać.
  • Podawać z koperkiem i płatkami sera.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMobilny Punkt Szczepień w Siemiatyczach będzie otwarty do 5 listopada!
Następny artykułKoronawirus. Statystyki. Raport Ministerstwa Zdrowia z 26 października