Risotto z grzybami to doskonały pomysł na sycący jesienny obiad. Risotto jest niezwykle kremowe i aromatyczne. Przepis z bloga “Moniki smakołyki”.
- 300 g leśnych grzybów (borowik, prawdziwek, koźlarz)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 biała duża cebula
- 250 g ryżu na risotto arborio
- 1 l bulionu warzywnego
- płaska łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz czarny mielony do smaku
- sól do smaku
- 40 g zimnego masła
- 30 g ser grana padano
- pęczek świeżego koperku
- Grzyby oczyścić, pokroić na różnej wielkości kawałki, a cebulę w kostkę.
- W rondelku zagotować bulion i trzymać cały czas na małym ogniu.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebule, dodać grzyby i je podsmażyć.
- Wsypać ryż, podgrzać ok. 2 min, ciągle mieszać, aż ziarenka będą szkliste.
- Do ryżu wlać część bulionu, tylko tyle, żeby go przykrył, delikatnie mieszać i stopniowo chochelka po chochelce dolewać bulion.
- Bulionu dolewać tylko tyle, żeby ryż go wchłaniał do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.
- Kiedy ryż będzie al dente, dodać tymianek (zioła, przed podaniem należy rozkruszyć i rozetrzeć w dłoniach, aby wydobyć ich aromat), pieprz i podgrzewać do momentu aż stanie się miękki i kremowej konsystencji.
- Risotto zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek, masło, posypać startym serem, doprawić solą i delikatnie wymieszać.
- Podawać z koperkiem i płatkami sera.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS