A A+ A++

Żródło: Radio Kielce // Emilia Sitarska

Będą restauracja, miejsce sprzedaży lokalnych wyrobów i urządzenia do przetwarzania owoców, warzyw czy mięsa – to zarys działalności manufaktury spożywczej, która będzie jednym z filarów tworzonego Świętokrzyskiego Centrum Przedsiębiorczości Rolnej we Włostowie.

Jak wyjaśnia Tomasz Staniek, starosta opatowski, ideą naczelną jest stworzenie polskiego systemu obrotu płodami rolnymi i żywnością, bo na razie takiego nie ma. W powiecie opatowskim powstała koncepcja spójna z pomysłami ministra rolnictwa i polskiego rządu. Dzisiaj rozpoczęły się konsultacje społeczne wśród mieszkańców, jak manufaktura ma wyglądać. Oddzielnie prowadzone są też badania potencjału, które wykonuje zewnętrzna firma. Dopiero te badania pokażą potrzeby mieszkańców. Z pierwszych informacji wynika, że mieszkańcy widzieliby w manufakturze małą ubojnię i sprzęt do wyrabiania wędlin, suszarnie do owoców, warzyw czy ziół, profesjonalny sprzęt do wyrobu dżemów czy sprzęt do mielenia zboża.

Rolnicy, którzy już wprowadzili na rynek swoje wyroby, są ciekawi inicjatywy i chętnie chcą się włączyć. Są ciekawi, na jakich zasadach będą mogli współpracować. Wojciech Lipka z gospodarstwa rolno-pasiecznego „Agro Apis” w Baćkowicach czy Marek Pielaszkiewicz z „Jagodowego pola” uważają, że to cenna inicjatywa pozwalająca na promocję i zwiększenie sprzedaży. Dla nich plusem jest założenie, że łańcuch dostaw zostanie skrócony, stworzenie linii produkcyjnych i hal, aby produkcję można było urządzić na wyższym poziomie.

Radny z Baćkowic Krzysztof Socha z rejonu Piórkowa Kolonii przyznaje, że mieszkańcy niewiele wiedzą o tym pomyśle, dlatego sam zdobywa wiedzę, aby im ją przekazać. Są gospodarstwa, które wyrabiają w sposób ekologiczny produkty, ale nie mają gdzie tego zbyć, więc sprzedają większym producentom, gdzie stosowana jest chemia. Jego zdaniem zdrowa żywność, między innymi truskawki, marnuje się.

Manufaktura spożywcza miałaby powstać w przyszłym roku. Wszystko to jednak zależy od wiosennego naboru wniosków do programu Polski Ład, na który powiat liczy. W pierwszym rozdaniu samorząd stara się o 15 mln zł na wybudowanie inkubatora przedsiębiorczości, związanego z przetwórstwem. Manufaktura miałaby być realizowana jako druga inwestycja.

Zobacz też >>> Manufaktura Spożywcza w materiale TVP3 Kielce

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPokaz udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej w WTZ
Następny artykułKrynki zapewniły sobie awans do 1/8 finału Podlaskiego Pucharu Polski [WIDEO]