A A+ A++

Składniki:

– 0,5 l mleka,

– 1 jajko,

– 3 szkl. mąki,

– 0,5 opakowania drożdży,

– 1 łyżka cukru,

– szczypta soli.

Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy ok. 0,5 szkl. mleka. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej roztrzepane jajko i drożdże. Na końcu dolewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy łyżą. Po powstaniu jednolitej masy przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na od 0,5 do 1,5 godziny aż dobrze wyrośnie. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto i smażymy racuchy na rumiany kolor. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Składniki:

– 200 ml mleka,

– 150 g mąki,

– 1 jajko,

– 1 łyżka cukru waniliowego,

– 1 łyżeczka cukru,

– 2 jabłka,

– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

– olej do smażenia,

– cukier puder lub dżem do podania.

Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy je w trójkąciki, dorzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy po łyżce ciasta i smażymy po obu stronach na rumiano. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.

Składniki:

– kostka twarogowego sera (250 g),

– 4 łyżki mąki,

– 1 jajko,

– 1 opakowanie cukru waniliowego,

– 2 łyżki cukru pudru,

– tłuszcz do smażenia.

Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę. Można zrobić to robotem kuchennym lub po prostu łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką nakładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Składniki:

– 2 szkl. mąki,

– 0,25 szkl. cukru,

– 2 jajka,

– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

– 500 ml kefiru,

– szczypta soli,

– olej do smażenia,

– cukier puder do posypania.

Do mąki dodajemy cukier, sól i sodę. Wbijamy jajka oraz etapami dodajemy kefir. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy ciasto łyżką i smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Składniki:

– 1 średniej wielkości cukinia,

– 2 szkl. mąki,

– 1 szkl. mleka,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1 jajko,

– olej do smażenia,

– cukier puder do posypania.

Średniej wielości cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy mąkę z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy racuchy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Składniki:

– 1 szkl. mąki,

– 1 szkl. kefiru,

– 1 jajko,

– 1 szkl. świeżego szpinaku,

– 1 łyżka oleju,

– 2 łyżki cukru,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 0,5 łyżeczki sody,

– 1 szczypta soli.

Szpinak przekładamy do wąskiego naczynia. Dolewamy do niego kefir, olej i wbijamy jajko. Wszystko wyrabiamy blenderem. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie razem miksujemy. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię kładziemy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy polane miodem i posypane malinami.

Każdą wersję racuchów można podawać na dowolny sposób – z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, dżemem, czekoladą. Zawsze będą smakowały wyśmienicie i na pewno nikt się im nie oprze.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBIESZCZADY: Zapalił się kursowy autobus. Błyskawiczna reakcja kierowcy (ZDJĘCIA)
Następny artykułRatownik medyczny z wizytą w wieluńskim przedszkolu nr 3