fot. ZS 2 im. W. Korfantego
W sobotę, 25 września, odbyło się Śląskie Święto Karpia zorganizowane przez Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Gminę Pawłowice i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
Już od wczesnych godzin porannych można było obserwować zmagania uczniów szkół gastronomicznych walczących w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych.
„Korfantego” reprezentowała Zofia Wekwejt uczennica klasy 3cTP. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy z udziałem karpia. Zosia przygotowała karpia z gołąbkiem z dodatkiem pikli z czerwonej cebuli oraz rzodkiewki w sosie z kiszonej kapusty. Przyrządzona potrawa zachwyciła jury, dzięki czemu Zofia uzyskała 1 miejsce w Mistrzostwach.
– Reprezentanci naszej szkoły od lat, z powodzeniem, reprezentują szkołę w konkursach kulinarnych zarówno na szczeblu powiatowym jak również ogólnopolskim. Od kilku lat uczestniczą w Śląskim Święcie Karpia. Uczniowie „Korfantego” wykazują się dużymi umiejętnościami kulinarnymi i pomysłowością, co zyskuje uznanie jury. Bardzo cieszymy się ze zdobycia pierwszego miejsca przez Zofię Wekwejt, której potrawa okazała się najlepsza podczas konkursu – mówi dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel.
Kierunek gastronomiczny prowadzony w ZS nr 2 cieszy się od lat dużą popularnością wśród młodzieży. Karierę w tej dziedzinie można zacząć jeszcze przed ukończeniem szkoły i zapewnić sobie dobry start zawodowy, czego dowodem jest Konrad Rusin uczeń klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznego, który został szefem kuchni BASTA COSI Trattoria Pizzeria. Konrad przyczynił się do sukcesu Zofii, bowiem pomógł w opracowaniu receptury dania konkursowego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS