W Skansenie Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią do niedzieli trwa impreza edukacyjna “JESIEŃ W POLU I ZAGRODZIE”. Można m.in. dowiedzieć się jak przyrządzić pyszne powidła śliwkowe.
Uczestnicy mogą brać udział w pracach, które dawniej wykonywali rolnicy i gospodynie domowe w okresie jesiennym. Można też obserwować pokaz orki i narzędzia potrzebne do uprawy gleby. Ciekawostką jest także pokaz smażenia powideł śliwkowych. Te najpyszniejsze można zrobić głównie ze śliwek węgierek.
–Najpyszniejsze są bardzo dojrzałe śliwki, do których w zasadzie już nie trzeba dodawać cukru, chyba że odrobinę, by je zakonserwować – mówi Iwona Niemczewska ze Skansenu Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią.
Z innych dawnych zajęć można zobaczyć jak kiszono kapustę, a praca nie należała do łatwych.
W jednej z chat można też zobaczyć pokaz pracy na krosnach. Wszelkich informacji na ten temat udziela niezastąpiona Gertruda Kanecka.
Impreza w Skansenie potrwa do piątku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS