A A+ A++

Zapisz jako PDF

Tekst i zdjęcie:

Pyszna przystawka z sosem worcester.

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: duszone
  • Liczba porcji: trzy
  • dieta
  • karnawal
  • bezglutenowe

Składniki:
  • krewetka, 250 g
  • cebula, 1 szt.
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • sos worcestershire, 2 łyżk.
  • słodki sos chili, 2 łyżk.
  • zioła prowansalskie, 1 łyżk.
  • cukier, 0.5 łyżecz.
  • masło klarowane, 2 łyżk.
  • bulion, 100 ml
  • sok z cytryny, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Krewetki obieramy i oczyszczamy. Z pancerzyków gotujemy wywar, dodając 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 szklanki wody i 2 szczypty kurkumy.Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie lub maśle wraz z wyciśniętym czosnkiem.Dodajemy krewetki, chwilę podsmażamy aż zmienią kolor na różowy. Dodajemy sos worcester, sos chili, zioła, cukier (nie jest to konieczne jeśli sos jest mało słodki), sok z cytryny, bulion. Dusimy kilka minut. Dodajemy resztę masła, posiekaną pietruszkę – redukujemy sos. Sos można zagęścić skrobią (np kukurydzianą lub ziemniaczaną) – łyżeczkę skrobi mieszamy z odrobiną zimnego płynu – wlewamy do sosu i zagotowujemy.Podajemy z podpieczoną bagietką, którą maczamy w sosie.  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAktualna sytuacja epidemiologiczna w Jaworznie – 30.9.2021
Następny artykułPo wielu miesiącach radni po raz pierwszy mieli się spotkać w sali, ale wzrost zakażeń pokrzyżował plany