A A+ A++

Znalezienie dobrej jakości garnków jest o tyle utrudnione, że liczba marek naczyń kuchennych wydaje się rosnąć każdego dnia. Branża oferuje pełen asortyment garnków i patelni, ze stali nierdzewnej, żeliwa, aluminium, czy miedzi. Jeszcze bardziej myląca jest kwestia tych w stylu platerowanym, które składają się z dwóch lub więcej różnych metali.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie naczyń kuchennych?

Jak jednocześnie zdecydować się na odpowiedni rodzaj naczynia do gotowania, jednocześnie nie przekraczając budżetu? Odpowiedź brzmi: dokładnie wiedzieć, czego oczekujemy przed zakupem. W skrócie oznacza to, że musisz wiedzieć wystarczająco dużo o naczyniach, aby móc podjąć świadomą decyzję.

Jest kilka rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze naczyń kuchennych. Obejmują one:

  • przewodność cieplna – niektóre metale są lepszymi przewodnikami ciepła niż inne. Na przykład miedź jest szczególnie dobrym, w przeciwieństwie do stali nierdzewnej. W przypadku naczyń oznacza to, że im lepsza przewodność cieplna, tym lepsze i bardziej równomierne będzie późniejsze przygotowywanie posiłków. Oznacza to również, że gdy zwiększysz lub zmniejszysz temperaturę, miedziane garnki zareagują na zmianę temperatury znacznie szybciej niż te wykonane ze stali nierdzewnej,

  • cena — kwota, jaką trzeba przeznaczyć na zakup, najprawdopodobniej będzie decydującym czynnikiem w tym, co ostatecznie wybierzesz. Ogólną zasadą w przypadku naczyń kuchennych jest jednak niewybieranie produktów budżetowych. Te bowiem są w stanie wyeksploatować się po ledwie kilku miesiącach użytkowania,

  • trwałość – niektóre rodzaje naczyń kuchennych lepiej znoszą upływ czasu od pozostałych. Tyczy się to zarówno ich wyglądu, jak i skuteczności. Przykładowo, stal nierdzewna uważana jest za jedną z najlepszych pod tym względem,

  • reaktywność – niektóre metale reagują z niektórymi pokarmami. Chociażby aluminium ma tendencję do reagowania z pomidorami i innymi kwaśnymi potrawami. Oznacza to, że przygotowywane jedzenie może w rzeczywistości wchłonąć część metalu, więc uważaj na wybór naczyń i upewnij się, że jesteś świadomy reaktywności każdego produktu,

  • konserwacja – jeśli nie chcesz, aby naczynia były co wieczór polerowane tylko po to, aby wyglądały dobrze, musisz wziąć pod uwagę ilość prac konserwacyjnych potrzebnych do utrzymania ich w doskonałym stanie. Ganki z miedzi i żeliwa zazwyczaj wymagają sporo pracy, aby wyglądały nieskazitelnie, podczas gdy stal nierdzewna jest zwykle nieco łatwiejsza w pielęgnacji.

Źródło: prymusagd.pl

Ostatnie wskazówki

Zastanów się, jakich garnków potrzebujesz, zanim wyruszysz do sklepu. Nie ma sensu kupować 20-częściowego zestawu, jeśli będziesz używać tylko kilku sztuk. Przy czym kupowanie kompletu jest zwykle o wiele tańsze niż kupowanie pojedynczych produktów.

Podsumowanie

Posiadanie odpowiednio wyselekcjonowanego kompletu garnku zapewni sprzęt do przygotowywania najróżniejszych dań w wygodny sposób. Warto mieć to na uwadze i starannie wybrać zestaw wysokiej jakości od zaufanego sprzedawcy.

Materiał partnera

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPogotowie Spisowe – dyżury
Następny artykułŁazienka na 5 sposobów – pomysły na wnętrza w różnych stylach