A A+ A++

Cukinia oprócz tego, że jest pyszna, jest bardzo zdrowa. Mamy dla was przepis na bigos z cukinii. Proste i skromne składniki tworzą wspaniałą kompozycję. Przepis z bloga “Kwelka gotuje”.

  • 3 cukinie,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 6 cienkich kiełbasek lub 3-4 normalne,
  • 3 łyżeczko koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/3 łyżeczki zielonej czubricy (opcjonalnie),
  • szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie),
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3/4 lub 1 szkl. wody,
  • 1 łyżka oleju lub łyżeczka smaku,
  • koperek lub natka pietruszki.
  • Cebulę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki, cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę z kiełbaską oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaj cukinię i czosnek, posyp solą, pieprzem oraz czubricą (jeśli jej używasz).
  • Smaż ok. 10-15 min., aż cukinia się lekko podsmaży, mieszając co jakiś czas. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wlej wodę. Ilość zależy od tego, ile płynu puści cukinia. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 min.
  • Zdejmij pokrywkę, dopraw do smaku, posyp koperkiem lub natką pietruszki.
  • Jeśli trzeba można dodać więcej wody. Najlepiej smakuje z pieczywem.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolicjanci zatrzymali dwóch nietrzeźwych kierujących
Następny artykułDzieje 9 pułku artylerii lekkiej w latach 1919-1939 (cz. 19)