A A+ A++

W Indiach hoduje się pewną odmianę kurczaka, popularną ze względu na jakość mięsa i jaj, które dostarcza. Ale nie to jest jej znakiem rozpoznawczym. Kadaknath, zwany też Kali Masi, ma jedną, bardzo charakterystyczną cechę. Zarówno od zewnątrz, jak i wewnątrz, jest kompletnie czarny.

Drób jest światowym numerem jeden, jeżeli chodzi o konsumpcję protein. Szacuje się, że każdego roku ludzkość na Ziemi zjada prawie 100 mln ton mięsa kurczaka (dokładnie 98,5 mln). Jednak mięso to nie wszędzie wygląda tak samo.

Kurczaki hodowane w sposób naturalny mają co prawda ciemniejsze mięśnie, niż te pompowane hormonami wzrostu i chemikaliami, rosnące w zawrotnymi tempie bez szans na ujrzenie światła dziennego za życia. Nie jest jednak aż tak ciemne jak to u indyjskiej odmiany Kadaknath.

Nazywana także Kali Masi, czyli dosłownie “ptak o ciemnym ciele”, odznacza się atramentowo czarnym ubarwieniem piór i podobnym kolorem mięsa. To ostatnie ponoć jest wyjątkowo dobre w smaku, zawiera więcej białka i mnie … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUlica Dźwiękowa
Następny artykułInternet goes dark for millions in Indian state's bid to stop exam cheats