1 godz. 9 minut temu
W Indiach hoduje się pewną odmianę kurczaka, popularną ze względu na jakość mięsa i jaj, które dostarcza. Ale nie to jest jej znakiem rozpoznawczym. Kadaknath, zwany też Kali Masi, ma jedną, bardzo charakterystyczną cechę. Zarówno od zewnątrz, jak i wewnątrz, jest kompletnie czarny.
Drób jest światowym numerem jeden, jeżeli chodzi o konsumpcję protein. Szacuje się, że każdego roku ludzkość na Ziemi zjada prawie 100 mln ton mięsa kurczaka (dokładnie 98,5 mln). Jednak mięso to nie wszędzie wygląda tak samo.
Kurczaki hodowane w sposób naturalny mają co prawda ciemniejsze mięśnie, niż te pompowane hormonami wzrostu i chemikaliami, rosnące w zawrotnymi tempie bez szans na ujrzenie światła dziennego za życia. Nie jest jednak aż tak ciemne jak to u indyjskiej odmiany Kadaknath.
Nazywana także Kali Masi, czyli dosłownie “ptak o ciemnym ciele”, odznacza się atramentowo czarnym ubarwieniem piór i podobnym kolorem mięsa. To ostatnie ponoć jest wyjątkowo dobre w smaku, zawiera więcej białka i mnie … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS