Grzybobranie
Każdy grzybiarz ma “swoje” miejsca, których zazdrośnie strzeże; utarte trasy, gdzie co roku napełnia koszyki. Wiedza na ich temat przekazywana jest często z pokolenia na pokolenie. Dla tych, którzy z grzybobraniem swoją przygodę dopiero zaczynają – lub dla pasjonatów poszukujących nowych miejsc – przydatna jest wiedza na temat występowania grzybów w otoczeniu konkretnych gatunków drzew.
Grzyby rozkładają materię organiczną w glebie, uwalniając niezbędne drzewom pierwiastki pokarmowe – z kolei korzenie roślin zaopatrują grzyby w cukry, aminokwasy i inne substancje wzmagające ich wzrost. Konkretne gatunki grzybów “współpracują” w ten sposób z określonymi gatunkami drzew – a wiedza dotycząca tej współzależności pozwala na znalezienie znakomitych miejsc grzybobrania.
Klasycznego borowika często znajdziemy między bukami i dębami, rośnie zazwyczaj tylko do końca września. Podgrzybki – złotawe i brunatne – rosną przede wszystkim w lasach iglastych, sosnowych i świerkowych. Wszystkie odmiany maślaka uwielbiają młodniki – młode, niskie iglaki; rosną pod sosnami na piaszczystej glebie. Koźlarze często rosną w pobliżu sosen oraz, dla kontrastu, drzew liściastych – brzóz, topoli, leszczyn i grabów. Jednym z najpopularniejszych grzybów, dodawanych dosłownie wszędzie – od sosów do porannej jajecznicy – jest pieprznik jadalny, czyli… zwykła kurka. Występuje zazwyczaj pod sosnami i świerkami, lubi podkład z mchu.
Grzyby na cały rok
Zebrane grzyby przechowywać można długo i konserwować na wiele sposobów, a jednym z najpopularniejszych jest suszenie. Aby grzyby dobrze się ususzyły i nie zepsuły podczas przechowywania, należy pamiętać o kilku zasadach:
- po pierwsze, grzybów przeznaczonych do suszenia nie myjemy, nie płuczemy w wodzie. Za pomocą szczoteczki i nożyka oczyszczamy z igliwia i piasku
- po drugie, sprawdzamy, czy zebrane grzyby nie są robaczywe lub zepsute – zarówno kapelusz, jak i nóżkę
- po trzecie, zbyt duże grzyby nie ususzą się w całości – małe suszymy w całości, a większe lepiej pokroić w paski
Ilu grzybiarzy, tyle sposobów i wytycznych dotyczących temperatury i czasu suszenia. Jednym z najprostszych, a zarazem najbardziej skutecznych sposobów jest wykorzystanie specjalnie przeznaczonej do tego suszarki – prostego urządzenia, które pozwoli zakonserwować zebrane grzyby relatywnie szybko i skutecznie.
Podstawą są oczywiście temperatura i przewiew – czynniki pozwalające wyeliminować wilgoć.
Suszarka MPM MSG-01
Urządzenie o średnicy 28 cm i mocy 250W wyposażone jest w 5 sit z możliwością regulacji ich wysokości. Pracuje cicho i skutecznie, a produkty suszone są w warunkach zbliżonych do naturalnych – słonecznych i wietrznych. Oprócz grzybów, z powodzeniem w suszarce MPM ususzymy także owoce, warzywa, zioła czy kwiaty.
Suszarka MILLA HOME FD501
Suszarka Milla Home o średnicy 25,5 cm posiada 5 sit do suszenia. Moc 240W pozwala na zatrzymanie smaku i aromatu zarówno grzybów, jak i owoców, warzyw, kwiatów i ziół. Urządzenie wyposażone w wyświetlacz LED, możliwość regulacji temperatury w zakresie 35’C – 70’C i timer (30 min – 19,5 godziny). Suszarka posiada wbudowane zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Suszarka MPM MSG-02
Najmocniejsza z obecnych w zestawieniu, suszarka MSG-02 to doskonały sposób na utrwalenie smaku i zapachu. Moc aż 400W gwarantuje wydajność. Posiada pięć sit o średnicy 33 cm, umożliwiających suszenie wielu produktów na raz, z regulowaną wysokością. Oferuje 3 poziomy mocy nadmuchu, umożliwiając suszenie produktów o większej wilgotności.
Wygodne suszenie
Wykorzystanie suszarek gwarantuje dużo większą kontrolę nad warunkami i całym procesem, eliminując z produktów wilgoć, wyraźnie skraca też czas suszenia. Dzięki nim smakiem i aromatem nie tylko grzybów, ale i owoców oraz warzyw cieszyć możemy się nie tylko bezpośrednio po zebraniu, ale przez cały rok.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS